Mututredning mot tidigare finansminister Anders Borg läggs ned

Förundersökningen om mutbrott i samband med att förre finansministern Anders Borg och Handelsbankens förre vd Pär Boman deltagit i jakter bekostade av Holmen AB är nedlagd.

Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Chefsåklagaren anser sig inte kunna bevisa att förmånerna varit otillbörliga och att brott därför inte kan styrkas.

Det var i början på januari som det blev känt att finansmannen Fredrik Lundberg hade delgivits misstanke om mutbrott.

Misstankarna gäller flera jakter som arrangerats av skogsbolaget Holmen – där styrelseordföranden Lundberg varit jaktvärd.

Skogsbolaget Holmen har flera gånger per år bjudit in till jakt, vilket har skett regelbundet sedan Lundberg tillträdde för 22 år sedan.

Koncernen har tidigare meddelat i ett pressmeddelande att både Lundberg och Holmen anser att de följt alla regler.

Borg: ”Övertygad att jag hanterat det korrekt”

Samtidigt som misstankarna riktades mot Lundberg kopplades även den tidigare finansministern Anders Borg in i härvan – misstänkt för mottagande av muta då han deltagit i jakterna under sin tid som finansminister.

Borg betalade enligt Dagens Nyheter bara 2 500 kronor för deltagande i jakten, vilket är betydligt mindre än resans egentliga värde.

”Jag är övertygad om att jag hanterat detta korrekt”, har Borg tidigare skrivit till Aftonbladet som svar på anklagelserna.

Även Handelsbankens förre vd och numera ordförande, Pär Boman, drogs strax efter in i utredningen då även han deltagit i jakterna.

Förundersökning nedlagd

På onsdagen meddelade Åklagarmyndigheten att förundersökning om mutbrott gällande Anders Borg och Pär Boman har lagts ned.

Detta då chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption inte kunna bevisa att förmånerna varit otillbörliga och att brott därför inte kan styrkas.

– Efter en samlad bedömning av utredningen och kompletterande utredningsåtgärder har jag funnit att jag inte kan styrka brott. Jag ser inte heller några ytterligare utredningsåtgärder som skulle ha förutsättningar att kunna leda till ett annat beslutFörundersökningen har därför lagts ner, säger chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelandet.

Publisert:

LÄS VIDARE