Kommunikationschefen: ”Trump vill förmodligen sparka justitieministern”

avPetter J Larsson

Donald Trump vill sparka justitieminister Jeff Sessions, uppger källor till AP.

Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci bekräftar att Trump ”förmodligen” vill göra sig av med Sessions.

Anledningen ska vara Sessions agerande i utredningen om Trumps Rysslandskopplingar.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump vill sparka sin justitieminister Jeff Sessions, enligt källor till AP.

Donald Trump ska ha pratat med sina rådgivare om att ge justitieminister Jeff Sessions sparken, uppger källor till nyhetsbyrån AP.

Presidenten fortsätter att rasa mot Sessions beslut att helt fria sig själv från allt som har med FBI:s utredning om Rysslands misstänkta inblandning i Trumps valkampanj att göra.

Under måndagen kallade Trump justitieministern för ”belägrad” i ett tweet.

”Så varför tittar inte kommittéerna, utredarna och så klart vår belägrade justitieminister närmre på Hillarys (Clinton, reds anm) brott och Rysslandsrelationer?” skrev Trump några timmar efter att hans svärson och rådgivare Jared Kushner frågades ut om sina kontakter med Ryssland.

Under tisdagen fortsatte attacken på Twitter när Trump anklagade Sessions för att ha ”tagit en väldigt svag ståndpunkt kring Hillary Clintons brott”.

Och enligt tre personer som nyligen pratat med presidenten så ska han under de senare dagarna öppet med sina rådgivare ha diskuterat potentiella konsekvenser av att göra sig av med Sessions, skriver AP.

De tre källorna, som vill vara anonyma, påpekar också att Trump ofta diskuterar att han vill göra förändringar i sin personal utan att någonting hänt.

Under tisdagen sa Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci till radiovärden Hugh Hewitt att Trump ”uppenbarligen är frustrerad” med Session och ”förmodligen” vill att han avgår, skriver Huffington Post.

Sessions, som tillträdde den 9 februari, hade fått kritik för två möten med den ryske ambassadören, men klargjorde den 2 mars att dessa möten handlat om helt andra saker än om Trumps valkampanj – och meddelade att han på Justitiedepartementets inrådan drog sig ur utredningen om eventuell rysk inblandning i kampanjen.

– Jag har beslutat att dra mig tillbaka från alla pågående och framtida utredningar som på något sätt rör presidentvalskampanjen, sa Sessions.

Om Trump skulle göra allvar i att sparka 70-årige Sessions så skulle vice justitieminister Rod Rosenstein ta vid. Även Rosenstein har fått hård kritik av Trump för sitt agerande i utredningen om Trumpkampanjens misstänkta Rysslandskopplingar, skriver AP.