Macron om Europa: ”Vi har gått vilse”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Frankrikes president Emmanuel Macron tänker häva undantagstillståndet från 2015, men utlovar samtidigt hårdare tag mot terrorister och extremister.

I ett tal i Versailles beskriver han ett EU i kris.

– De senaste åren har varit grymma mot Europa. Vi har hanterat kriser men gått vilse på vägen.

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: Eric Feferberg / TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron la på måndagen fram sina prioriteringar när det gäller politik, säkerhet och frihet.

Senare i år lovar han att lyfta det undantagstillstånd som råder i Frankrike sedan terrordåden i Paris 2015.

– Jag kommer att återinföra det franska folkets friheter genom att häva undantagstillståndet i höst, eftersom dessa friheter är förutsättningen för existensen av en livskraftig demokrati, sa Macron i ett tal till parlamentet på måndagen.

Det nuvarande tillståndet går ut i mitten av juli och väntas förlängas till och med november i väntan på att en ny terroristlag förbereds.

Lagen kommer att utöka de franska myndigheternas befogenheter att, utan domstolsbeslut, skydda platser och evenemang som bedöms vara säkerhetsrisker, skriver AFP. Bönelokaler som anses sprida extremism kommer att kunna stängas ned i upp till sex månader under den nya lagen.

”Europa har försvagats”

Emmanuel Macron beskrev i sitt tal inför parlamentets båda kammare i Versailles, ett EU i gungning och efterfrågade nya ledare.

– Byggandet av Europa har försvagats genom byråkratins utbredning och den växande misstron som följt. De senaste åren har varit grymma mot Europa. Vi har hanterat kriser men gått vilse på vägen, sa han, enligt AFP.

Den 39-årige franske presidenten utlovade ett europeiskt demokratinitiativ som ska läggas fram i slutet av året.

Han förklarade även att han tycker att Frankrike är redo för en ny riktning.

– Fram till nu har vi varit på fel spår, sa han.

Vill minska parlamentet

Macron meddelade att han vill reformera valsystemet och göra verklighet av vallöftet att minska antalet parlamentariker, i bägge kamrarna, med en tredjedel för att öka kvaliteten i det politiska arbetet. Senaten har i dag 348 medlemmar och den franska nationalförsamlingen 577 platser.

Om parlamentet inte godkänner förslaget inom ett år kan Emmanuel Macron tänka sig en folkomröstning.

– Jag vill att vi undviker halvmesyrer och kosmetiska arrangemang, sa han.

”Hoten har aldrig varit så stora”

Emmanuel Macron beordrade även en strategisk genomgång av den franska militären för att möta en eskalerande hotbild, rapporterar AP. Macron förklarade att Frankrikes insatser att militärt bekämpa extremister utomlands kommer att fortsätta.

Samtidigt betonade han vikten av ”förhandling och dialog” för långsiktiga lösningar.

Enligt honom har ”hoten aldrig varit så stora”. Därför måste olika länder samarbeta tätare och bättre än någonsin tidigare, påpekade Macron.

Publicerad: