Ann Linde tror Finland går med i Nato

Ann Linde.
Ann Linde.

Utrikesminister Ann Linde (S) tror att Finland kommer gå med i Nato.

Det säger hon i SVT:s Agenda.

– Vi hade det finska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i SVT:s Agenda att hon tror att Finland med största sannolikhet kommer att gå med i Nato.

I programmet säger hon att Sverige måste ta i beaktning hur Finland reagerar på säkerhetsläget och debatten om Nato-medlemskap.

– Där vet vi i stort sett att de kommer att ansöka om Nato-medlemskap och då förändras ju hela balansen. Tidigare har det varit Sverige och Finland som alliansfria, vilket bidragit till att sänka spänningen. Om nu ett av våra länder går med så vet vi ju att spänningen ökar och det är inga hemligheter.

SVT: Kan vi säga att Finland kommer att gå med?

– Det tror jag man kan säga ganska säkert. Vi hade det finska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt även från mitt eget parti som inte tagit ställning ännu. Även deras representanter sa att så kommer det bli, säger hon i programmet.

Inbjuden till Nato-utrikesministermöte

Den svenska säkerhetsanalysen ska vara klar den 13 maj, men när regeringen kommer att ge besked om en eventuell Nato-ansökan är ännu oklart.

PLUS: Professorn: ”Nato måste skydda sin svagaste punkt”

Linde uppger att hon och finska utrikesministern är inbjudna till ett informellt Nato-utrikesministermöte den 14 maj. Samma dag väntas finska Socialdemokraterna ge sitt besked.

– Opinionen har svängt så kraftigt och nästan alla partierna har bytt åsikt på grund av vad Ryssland har gjort, säger Ann Linde vidare i programmet.

Har inte bestämt sig än

Ann Linde uppger att hon ännu inte bestämt sig för om hon anser att Sverige bör gå med i Nato eller inte.

Hon betonar att situationen är helt annorlunda nu och ”att vi inte kan använda den argumentation som vi haft tidigare”.

– Vi förväntade oss inte att Ryssland skulle genomföra en fullskalig invasion mot ett demokratiskt, suveränt, alliansfritt land som inte har gjort dem någonting. Som inte har hotat dem på något sätt. Att komma in med den här kraften, massmorden, våldtäkterna – det är ett agerande som är exempellöst i Europa sedan andra världskriget, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln