Tyskland

I Tyskland är högerpopulister fortfarande paria

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

BERLIN. När AfD, Alternativ för Tyskland, håller sitt sista valmöte är polisnärvaron påfallande hög med tanke på att det bara är några hundra åhörare som är på plats.

Partiet är inte bara hatat av vänsterdemonstranter som försöker störa mötet utan betraktas även som paria av övriga partier.

I Tyskland är situationen för högerpopulister numera en helt annan än i Sverige.

Hela AfD:s partiledning står uppställda på den trånga, tillfälligt uppbyggda scenen utanför det pampiga slottet Charlottenburg i Berlin.

Någon med inflytande som uppenbarligen inte uppskattar att högerextrema AfD håller sitt valmöte utanför det anrika slottet har låtit sätta upp dussintals regnbågsflaggor längs slottets tak och längs hela insidan av det höga järnstaketet.

Ett sätt att reta AfD och dess anhängare som inte precis är kända för sin tolerans gentemot homosexuella och andra sexuella minoriteter.

– Det här är verket av fegisar, säger en av kvinnorna som talar på valmötet och pekar arg mot flaggorna.

Alice Weidel talar på AfD:s sista valmöte.

Motsvarighet till SD

Även om jämförelsen inte är helt rättvis så är AfD Tysklands motsvarighet till Sverigedemokraterna. De skiljer sig åt på ett antal punkter men har liknande inställning i kärnfrågor som invandring, EU och klimatfrågan.

Men medan flera borgerliga partier i Sverige öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna är allt samarbete mellan partier i Tyskland och Afd uteslutet. Även högerpartiet CDU:s kanslerkandidat Armin Laschet har gått ut hårt och sagt att man håller AfD på mer än en armlängds avstånd.

Detta trots att partiet vid valet 2017 fick 13 procent av rösterna och nu väntas få nästan lika mycket.

Kanske beror det på att det fortfarande går att bilda regeringar i Tyskland utan högerpopulisternas stöd.

Partiet splittrat

AfD skakas också av inre splittring. En del av partiet har "kidnappats" av så högerextrema krafter att de står under bevakning av den tyska säkerhetspolisen.

Partiet verkar till viss del ha funnit sig i rollen som utstött. Alice Weidl, en av de två partiledarna, beskriver partiet som den enda verkliga oppositionen i det tyska parlamentet.

– Vi är de enda som står upp mot de författningsvidriga besluten under coronabekämpningen. Inga fler lock-downs, inget mer av inspärrande av människor.

Men hon vänder sig samtidigt mot att regeringen indirekt försöker pressa folk att vaccinera sig.

– Jag är inte vaccinerad. Staten ska hålla sina fingrar borta från de som inte vill vaccinera sig. Det är en rättighet att låta bli.

Vänsteraktivister visade sitt missnöje med AfD och deras budskap.

Vänsteraktivister motdemonstrerar

Påfallande många av dem som kommit till mötet är män i olika åldrar. Kvinnor finns men de är i klar minoritet. Många åhörare håller i blå AfD-ballonger som delas ut. Ett antal viftar med stora tyska flaggor.

Poliser rör sig hela tiden i folkmassan. Plötsligt går de fram till en kille med en stor väska och säger till honom att följa med. Förmodligen är man rädd för att provokatörer ska blanda sig med de verkliga anhängarna.

Bara drygt hundra meter bort pågår en annan demonstration. Även den hårt bevakad av polis. Där är det vänsteraktivister som vill visa sitt missnöje med AfD och deras budskap. Vi hör det envetna visslandet och bankandet på kastruller lite svagt men de är för långt bort för att på allvar kunna störa mötet.

AfD är ett parti som verkligen skiljer ut sig från de övriga.

”Det är bara klimat, klimat, klimat”, säger Tino Chrupalla (AfD) om motståndarnas valbudskap.

Tino Chrupalla, den andre i partiledarduon, raljerar över de andras valbudskap.

– Det är bara klimat, klimat, klimat, hånar han. Var finns de vanliga medborgarnas verkliga problem? Det handlar om hur de ska ha råd att betala hyran eller hur de ska få ett nytt jobb. Det är inte klimatet som intresserar folk.

Folkmassan jublar och applåderar. En man intill mig vevar extra kraftfullt med sin tyska fana.

En annan talare raljerar över att 97 procent av vetenskapsmännen stödjer tesen att det är människan som orsakat planetens uppvärmning.

– För länge sedan var det hundra procent av vetenskapsmännen som hävdade att jorden var platt.

Åhörarna skrattar gott åt liknelsen.

AfD, Alternativ för Tyskland, håller sitt sista valmöte.

Berömmer Sverige

När det gäller invandringen ser AfD Danmark som en förebild.

– Där kan en socialdemokratisk regering sätta stopp för invandringen, säger Churpalla.

Märkligt nog får även Sverige beröm av partledarna men då i en helt annan fråga.

– Sverige har visat att det går att bekämpa pandemin utan nedstängningar och stränga restriktioner.

Många i publiken vill inte prata med journalister eftersom de anser att medier i allmänhet ljuger och skyddar de som har makten.
Men pensionären Martina Berning, 70, har inget emot att berätta varför hon tänker rösta på AfD i valet.

– De är det enda parti man kan rösta på, säger hon. Alla de andra partierna är lika. Jag gillar att AfD vill ha kärnkraft för att möta klimathotet, inte bara sol och vind. Invandringen är för stor.

Alldeles för många av dem vi tagit emot vill inte jobba utan bara få bidrag. Det är inte rätt.

”Folk måste vakna och inse vad som håller på att hända i Tyskland”, säger Martina Berning, 70 som tänker rösta på AfD.

”Folk måste vakna”

Hon tycker det är beklagligt att de andra partierna inte vill samarbeta med AfD.

– Det är ett problem. Men om vi lägger fram bra förslag tror jag att vi kan få med oss andra partier i vissa frågor. Folk måste vakna och inse vad som håller på att hända i Tyskland.

För Janik Oberländer är det första gången han röstar för AfD. Tidigare han röstat på både vänstern och De Gröna. Han tycker det är realistiskt att hoppas på 18-19 procent i valet. Han ogillar och tycker det är orättvist att partiet fått en pariastämpel.

– De pratar med talibanerna men inte med oss, säger han och slår upprört ut med händerna. Det är rätt märkligt. För några månader sedan hade jag fortfarande hoppats på samarbeten.

Men än så länge är AfD ute i kylan, så även efter valet. Återstår att se om de tyska partierna någon gång i framtiden är beredda att göra samma omsvängning som sina systerpartier i Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

”Mutti” – flickan från landet bakom järnridån som blev jordens mäktigaste kvinna

ÄMNEN I ARTIKELN

Tyskland

Tysk politik

Berlin

AFD (Alternative für Deutschland)

Danmark

Sverige