Polisens huvudspår efter sprängningen: Inte kopplat till gäng

En person anhållen i sin frånvaro

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Polisens utredning av sprängdådet i Göteborg beskrivs som mycket omfattande.

Enligt Aftonbladets uppgifter utreds nu ett spår som inte har koppling till gängkriminalitet.

En person har anhållits i sin frånvaro misstänkt för sprängningen.

Polisens utredning av den kraftiga explosionen i Göteborg går snabbt framåt.

Ett stort antal poliser uppges vara involverade i ärendet som bland annat innefattar en omfattande teknisk undersökning och ett mycket stort antal dörrknackningsförhör.

Enligt Aftonbladets uppgifter är utredningen för närvarande inriktad på ett spår som inte har koppling till gängkriminalitet.

”Får avvakta”

Varken polisen eller åklagare vill dock svara på om någon har frihetsberövats.

– Nej, jag kan inte gå in på det i nuläget. Ni får avvakta tills det kommer ut ett pressmeddelande och jag är övertygad om att det kommer ut information under dagen, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson på Göteborgs åklagarkammare.

Inte heller kommenderingschefen eller chefen för polisområdet Storgöteborg, Erik Nord, vill yppa något om utredningen på torsdagsmorgonen:

– Jag uttalar mig inte om det eller eventuella misstankar i det här läget.

Han uppger att bombtekniker arbetat på platsen för att säkra fastigheten fram till på torsdagsmorgonen, vilket fördröjt utredningen.

– Vi väntar nu på att det ska bli en fullständig kriminalteknisk undersökning. Den har dragit ut på tiden och startar nog inte förrän nu på morgonen. De har bara lyckats titta in över axeln på bombteknikerna så vi får se vad den ger vid handen, säger Erik Nord.

En person anhållen

På torsdagen meddelar polisen att en person har anhållits i sin frånvaro efter sprängningen. Polisen har inte kunnat lokalisera personen.

”Polis och åklagare fortsätter att jobba brett med förundersökningen men i nuläget finns inget som tyder på att sprängningen har kopplingar till gängkriminalitet”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Personen är på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott.

LÄS VIDARE