Bröllopsfest bröt mot restriktioner – hyresvärden krävs på 200 000

Ett bröllop där 150 personer deltog blev en dyr affär för bolaget som äger festlokalen.

Nu krävs de på vite på 200 000 kronor.

– Fastighetsägare behöver ha kontroll på vilka man hyr ut till, säger Helena Remnerud på länsstyrelsen i Stockholm.

En kväll i början av september utförde länsstyrelsen i Stockholm en kontroll av en lokal i Södertälje, då de fått veta att det skulle äga rum ett bröllop i lokalen. När de kom dit möttes de av en fest där minst 150 personer deltog – vilket bröt mot coronarestriktionen om att bara 50 personer får delta i privata sammankomster.

”Flagrant översteg”

Nu krävs fastighetsbolaget som äger lokalen på vite på 200 000 kronor.

– Vi förde en diskussion med folk på plats och därefter bestämde vi att detta var ett så flagrant översteg att vi skulle utkräva vite, säger Helena Remnerud, avdelningschef på länsstyrelsen.

För många gäster kom till bröllopet. Arkivbild.
För många gäster kom till bröllopet. Arkivbild.

Hyresvärdens ansvar

Enligt länsstyrelsen är det hyresvärdens ansvar att se till så att restriktionerna följs. Företaget själva menar att detta inte är möjligt.

– Vi tycker att man som fastighetsägare behöver ha kontroll på vilka man hyr ut till så man bidrar till minska smittspridningen, säger Helena Remnerud.

Hur menar ni att företaget ska kontrollera sina hyresgäster?

– Man behöver i alla fall ha en dialog med hyresgästen, sen hade det varit önskvärt att man som fastighetsägare hade kunnat vara där och kontrollera.

Det här är första gången som länsstyrelsen i Stockholm utkräver ett så här högt vite med anledning av att coronarestriktionerna brutits.

Fester blir lagliga igen

Den 29 september lyfts restriktionerna om hur många personer man får vara i privata och offentliga sammankomster, vilket innebär att bröllopsfesten då hade varit tillåten.

– För oss på Länsstyrelsen innebär det att vi går in i en administrativ fas och att vi får avsluta pågående ärenden. Sen har vi också en beredskap i och med att pandemilagen gäller till 2022, så skulle det visa sig att vi får en skenande smittspridning har regeringen möjlighet att vidta åtgärder där vi får återuppta vår tillsyn, säger Helena Remnerud.

Aftonbladet har sökt fastighetsbolaget som avböjt att kommentera.

Publisert:

LÄS VIDARE