Pelosi: "Vad han nu heter" har ingen chans 2024

Av:  TT-Reuters

Representanthusets talman Nancy Pelosi vägrar nämna USA:s förre president Donald Trump vid namn. Arkivbild från den 8 september.
Representanthusets talman Nancy Pelosi vägrar nämna USA:s förre president Donald Trump vid namn. Arkivbild från den 8 september.

USA:s förre president Donald Trump kanske 2024 gör ett nytt försök att åter få flytta in i Vita huset. Men om han gör det så kommer han att gå till den amerikanska historien som dubbel förlorare.

Det spådde representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi när hon på torsdagen träffade parlamentariker från G7-länderna.

– Jag pratar aldrig om honom, fortsatte Pelosi efter att ha fått frågor om de tidigare riksrättsförfarandena mot expresidenten – som ännu räknas som republikanernas starkaste kraft i USA.

Ändå talade Pelosi vidare om Donald Trump dock utan att nämna honom vid namn.

– Ibland refererar jag till honom som ”Vad han nu heter”, sade hon och tillade snabbt att om han ställer upp igen så kommer han att bli ”den första president som två gånger ställts inför riksrätt och två gånger besegrats i presidentval”.

Nancy Pelosis uttalanden möttes av kraftiga applåder av den i huvudsak brittiska publiken.

Under Trumps fyra år i Vita huset bråkade Pelosi med presidenten om invandringspolitik, infrastrukturinvesteringar, pandemin och en mängd andra inhemska och utländska frågor.

Vid två tillfällen, 2019 och i början av 2021, medverkade hon till att Donald Trump ställdes inför riksrätt, men vid båda tillfällen friades han av den då republikanskt kontrollerade senaten.

Donald Trump har flera gånger hintat, men ännu inte sagt rent ut, att han tänker ställa upp i presidentvalet 2024.

– Jag säger till mina republikanska vänner, och det har jag några, att ta tillbaka ert parti. Ni har blivit kidnappade av en sekt och det är inte bra för vårt land, sade Pelosi.

Publisert: