Larmet: ”Många butikskunder håller inte coronaavstånd”

Kunder respekterar inte längre coronarestriktionerna på många håll i landet.

Länsstyrelsen i Kronobergs län rapporterar om upprörda känslor:

– Vid påpekan från verksamhetsutövare förekommer ilska och irritation.

Länsstyrelsernas rapporter för vecka 31 visar att smittspridningen allmänt sett är på en låg nivå, men att coronafallen ökar på många håll.

En annan oroande tendens i många län är att allmänhetens efterlevnad av kvarvarande restriktioner är medelmåttig. Allt färre håller avstånd. Det rapporteras bland annat från Stockholm, Kalmar, Gotland, Dalarna och Västernorrland.

– Många väljer att umgås nära vid nöjesrelaterade aktiviteter, skriver länsstyrelsen i Kalmar, och poängterar också att smittspridning sker i gym och padelanläggningar.

Länsstyrelsen i Kronobergs län meddelar att ”många verksamhetsutövare berättar att besökare tror att det inte finns några restriktioner kvar”.

Allt fler har blivit sämre på att hålla avstånd enligt länen.
Allt fler har blivit sämre på att hålla avstånd enligt länen.

Måste tillrättavisa kunder

I sammanställningen från Gotland heter det:

– Flera verksamhetsutövare rapporterar att efterlevnaden av restriktioner varierar och har försämrats bland allmänheten, och att de fått tillrättavisa kunder och besökare som inte respekterar restriktioner.

Länsstyrelsen i Dalarna skriver att smittspridningen ökar, men från en låg nivå. Orsaken verkar dock inte vara de många turisterna i länet. I stället har smittspridningen nästan uteslutande drivits av utlandssmittade och sekundärfall kopplade till dem.

Samtidigt konstaterar Dalarna att ”följsamheten och efterlevnaden av de restriktioner som finns stadigt sjunker hos allmänheten” och att flera verksamhetsutövare uppger ”att det är svårt att få kunder och besökare att följa de anvisningar som finns”.

Det är inte bara butikskunder som agerar självsvåldigt. Länsstyrelsen i Västernorrlands län noterar till exempel att besökare på äldreboenden struntar i att följa de allmänna rekommendationerna.

Skylt med uppmaning om att hålla avstånd på Jämtkraft arena.
Skylt med uppmaning om att hålla avstånd på Jämtkraft arena.

Deltavarianten har tagit över

Från Örebro län kommer illavarslande uppgifter om att deltavarianten av coronaviruset helt har tagit över på senare tid:

– I senaste sekvenseringsrapporten avseende prover som tagits mellan 19 och 27 juli var samtliga av deltavarianten, skriver länsstyrelsen i Örebro län i sin veckorapport.

Uppsala län efterlyser en ”tung nationell influencertät kampanj” för att få fler unga att vaccinera sig.

Södermanlands länstyrelse lyfter problemen med ökad ensamhet för nyblivna föräldrar under pandemin:

– Det har rapporterats om en kraftig ökning av nedstämdhet inom gruppen nyblivna föräldrar. Upplevd ensamhet ses som en av de drivande orsakerna.

Publisert:

LÄS VIDARE