Ardalan Shekarabi

Bedövande tystnaden från kandidaterna

Av: 

Adrian Ericson

Nellie Håkansson

NYHETER

Efter Stefan Löfvens avgångsbesked har spekulationerna om hans efterträdare exploderat.

Men bland kandidaterna att ta över är det tystnad och locket på.

Magdalena Andersson pekas ut som favorit – men har ”fullt upp med budgeten” enligt hennes pressekreterare.

Stefan Löfven tackade nej flera gånger innan han till slut övertygades av valberedningen att axla rollen som partiordföranden.

Enligt den socialdemokratiska traditionen är hemlighetsmakeriet stort när en ny partiledare ska väljas. Glöm öppna processer och eldiga debatter. Här arbetar valberedningen i tystnad tills en kandidat värkts fram som kan klubbas på partiets kongress.

Magdalena Andersson har av många pekats ut som favorit till att efterträda Löfven. Hon ska även vara Löfvens eget val till posten.

Står hon till valberedningens förfogande?

– Vi ger inga kommentarer i dagsläget, meddelade pressekreteraren Johan Ekström.

Han hänvisar till att Andersson har ”fullt upp med budgeten”.

Samma svar gällde under måndagsmorgonen.

Finansminister Magdalena Andersson.

En annan tung S-politiker, Ann Linde, svarar inte riktigt på frågan om hon är en möjlig kandidat.

– Jag är så väldigt nöjd med att vara Sveriges utrikesminister och hoppas jag får fortsätta vara det, säger hon till Aftonbladet efter måndagens pressträff om evakuering från Afghanistan.

Damberg: ”Ingen kommentar”

Tidigare SSU-ordföranden och mångårige ministern Mikael Damberg från Solna är ytterligare en het kandidat. Han har en tung portfölj som inrikesminister och tillhör det inflytelserika partidistriktet Stockholms län.

Står han till valberedningens förfogande?

– Han kommer inte att lämna någon kommentar i dag, meddelade Dambergs pressekreterare Mirjam Kontio igår.

Två av Dambergs vapendragare från högerfalangen under SSU-tiden, socialminister Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, är också två snackisar.

Båda sitter på tunga ministerposter. Hallengren har dessutom en central roll under pandemin med sitt ansvar för sjukvården.

”Att arbeta under Stefan Löfvens ledarskap är en stor förmån. Trots den tunga arbetsbelastningen och det ansvar som vilar på hans axlat har han alltid varit en mycket närvarande och omtänksam chef” skriver Hallengren på sociala medier om Stefan Löfvens besked.

Om Hallengren står till valberedningens förfogande, det är inget vi kommer att få veta i dag, meddelar hennes pressekreterare Sofia Brändström.

Efter ett dygns radiotystnad låter Ardalan Shekarabis pressekreterare meddela att inga kommentarer om en eventuell kandidatur kommer att ges.

Inrikesminister Mikael Damberg.

Muller från radikal förening

Den nya socialdemokratiska föreningen Reformisterna, som efterlyser en rödare och mer beslutsam socialdemokrati, har växt i styrka och deras inflytande på den stundande kongressen har diskuterats flitigt i S-kretsar.

Särskilt stort stöd ska föreningen ha partidistriktet i Stockholms stad, som traditionellt sett står till vänster. Distriktets ordförande är ingen mindre än energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Ygeman vann stor popularitet som inrikesminister i Löfvens första regering. Populariteten naggades dock i kanten i och med skandalen med Transportstyrelsen. Han är alltjämt en av kandidaterna.

Aftonbladet har sökt Anders Ygeman.

Tidningen har också sökt försvarsminister Peter Hultqvist från Dalarna. Den lugna dalmasen, som också är partibas i Borlänge, har återkommande nämnts som en av flera möjliga efterträdare till Stefan Löfven.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

DAILY My Rohwedder reder ut

Aftonbladet Daily om läget i politiken.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ardalan Shekarabi

LÄS VIDARE

Socialdemokraten väljarna vill se efter Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Ardalan Shekarabi

Magdalena Andersson

Peter Hultqvist

Mikael Damberg

Anders Ygeman

Stefan Löfven

Socialdemokraterna