Massiv knarkliga sprängd i Spanien och Sverige

Smugglade tonvis med narkotika

Publicerad 2021-08-13

Svensk och spansk polis har sprängt en knarkliga på spanska solkusten.

Ligan kopplas till kriminella nätverk i Sverige och ligger bakom 50 svenska mord.

Totalt har 71 personer gripits.

Svensk och spansk polis har sprängt en enorm knarkliga med 71 personer som varit verksamma i båda länderna, skriver spanska myndigheter i ett pressmeddelande.

De gripna ska vara personer från Sverige, Polen och Spanien, som handlat och sålt narkotika i flera europeiska länder, främst i Spanien. En svensk medborgare som var efterlyst av spanska myndigheter har gripits i Brasilien.

Operationen skedde i fyra faser och startade i slutet av 2018, i samband med att flera personer efterlystes av svenska myndigheter. De efterlysta ska regelbundet ha åkt mellan Sverige och Spanien för att köpa in enorma knarkleveranser. Personerna har även kopplingar till kriminella nätverk som styr narkotikahandeln i Stockholm och Göteborg.

Enligt polisen ligger nätverket bakom 50 knark­relaterade mord i Sverige. Under operationens gång har polisen beslagtagit drygt två ton cannabis och stora mängder kokain, amfetamin och heroinsubstitut som kopplas till knarkligan.

Smugglade tusentals kilo knark

När operationen inleddes spårades de efterlysta personerna till Malaga och Barcelona. I samband med att polisen kunde kartlägga personerna och koppla dem till kriminella nätverk i Sverige inrättades en operativ grupp inom Europol.

Ligan ska ha smugglat knark från Marocko till Spanien med hjälp av fritids­båtar och surfing­brädor. Knarket ska bland annat ha gömts under skrovet på fritidsbåtar.

Knarket har därefter smugglats från Spanien till Sverige via ett flyttfirma, med kontor i i Torrevieja i Alicante och i San Pedro Alcántara i Malaga.

Under operationens gång har polisen beslagtagit drygt två ton cannabis och stora mängder kokain, amfetamin och heroinsubstitut som kopplas till knarkligan. Många av tillslagen har gjorts i Sverige. Vid ett tillfälle kunde polisen i Stockholm beslagta 55 000 opiat­tabletter som används som substitut för heroin, som smugglades av flyttfirman. Vid ett annat tillslag upptäcktes 310 kilo hasch i en lastbil i en hamn i Trelleborg.

Flera av de gripna personerna beskrivs som mycket farliga, och ska ha varit inblandade i flera skjutningar i Stockholm, Göteborg och längs solkusten i Spanien.

Tvättade pengar via lyxfastigheter

De utpekade gängledarna uppges ha levt lyxliv på den spanska solkusten och polisen har konfiskerat bilar, båtar, motorcyklar och dyra konstverk. Ett 60-tal lyxfastigheter och tomter kopplas också till ligan och det sammanlagda värdet på de låsta tillgångarna uppskattas överstiga hundratals miljoner euro.

Stora summor pengar har hittats vid husrannsakningarna.

Polisen har totalt utfört 21 husrannsakningar i de kriminellas lyxbostäder i Spanien, där de beslagtagit miljontals kronor och en stor mängd automatvapen. Ett flertal husrannsakningar har även gjorts i Sverige och Polen.

Nätverket ska bland annat ha tvättat pengarna via fastighetsbranschen på Costa del Sol i Spanien, enligt Svenska magasinet.

– De har agerat som maffiaorganisationer i provinsen Málaga, säger polisen i ett uttalande, enligt tidningen.