Onlyfans förbjuder porr – måste ”utveckla sina riktlinjer”

Amanda, 29, riskerar att förlora sin inkomst

Den populära plattformen Onlyfans ska förbjuda porr.

Beskedet har fått många användare att ilskna till.

– Man blir förbannad, säger Amanda Bredén, som livnär sig på plattformen.

Onlyfans, med över 130 miljoner användare, är en plattform där såväl kändisar som privatpersoner kan tjäna pengar på sitt innehåll utan några mellanhänder.

Plattformen påminner om Instagram – men är betydligt mer tillåtande när det kommer till nakenbilder. En hel del av innehållet klassas enligt många som porr, och flera användare livnär sig på att dela innehåll på plattformen.

Men från och med oktober förbjuds allt explicit sexuellt innehåll på Onlyfans.

Anledningen är att företaget vill följa sina ”bankpartners och utbetalningsleverantörers önskemål", skriver Techradar.

”För att säkerställa plattformens långsiktiga hållbarhet och fortsätta att vara värd för en inkluderande gemenskap av skapare och fans måste vi utveckla våra riktlinjer för innehåll. Skaparna kommer att kunna fortsätta att publicera innehåll som innehåller nakenhet, så länge det överensstämmer med vår policy för acceptabel användning”, förklarar företaget vidare.

Amanda Bredén är en av dem som livnär sig på Onlyfans.
Amanda Bredén är en av dem som livnär sig på Onlyfans.

Användare rasar

Aftonbladet har tidigare rapporterat om småbarnsmamman Amanda Bredén, 29, som livnär sig på att dela innehåll på Onlyfans. Enligt henne själv kan hon tjäna upp till 300 000 kronor i månaden via plattformen.

För hennes del kan det kommande förbudet innebära att hon måste söka sig till en ny plattform där hon kan fortsätta sälja innehåll.

– Det är dåligt av Onlyfans, om det här stämmer, eftersom det är vi tjejer som jobbar med detta som byggt upp hela den portalen. Det är vi som har gett namnet till Onlyfans och gjort att sidan har blivit så pass stor, säger hon.

Och Amanda Bredén är inte den enda användaren som rasar över beskedet. Hon säger att hon pratat med flera av sina vänner som även de är besvikna.

– Man blir förbannad över att vi inte får någon information, det är ändå vårt jobb som vi livnär oss på. Det är jäkligt taskigt av dem då att dumpa alla oss, fortsätter hon.

Användare har tjänat mer än 5 miljarder

Under de två år som Onlyfans funnits har omkring 2 miljoner användare tjänat mer än 5 miljarder kronor via plattformen, enligt företaget. Framför allt under pandemin har användarskaran skjutit i höjden. Hur ändringarna kommer påverka användarna återstår att se.

”Vi kommer att dela med oss av mer information under de kommande dagarna och vi kommer aktivt att stödja och vägleda våra skapare genom denna ändring av innehållsriktlinjer”, skriver företaget.

Amanda är besviken på plattformen.
Amanda är besviken på plattformen.
Publisert: