Unik T-rex-släkting såld för 62 miljoner

Roland Johansson/TT

Publicerad 2022-07-28

För första gången har ett skelett av rovdinosaurien Gorgosaurus, en nära släkting till Tyrannosaurus, sålts på auktion. Skelettet, som är mycket välbevarat, såldes för motsvarande 62 miljoner kronor. Försäljningen kritiseras dock av flera forskare.

Auktionen ägde rum på Sotheby 's i New York på torsdagen. Försäljningssumman slutade på 6 069 500 dollar, motsvarande ungefär 62 miljoner svenska kronor. Skelettet, som har väckt stor uppmärksamhet, upptäcktes 2018 nära Havre i Montana i västra USA. Sotheby's har ännu inte gått ut med information om vem köparen är.

Ett begränsat antal fossil av Gorgosaurus har upptäckts tidigare, de flesta i provinsen Alberta i Kanada, men de är alla placerade på museer. Ingen har tidigare auktionerats bort, och det påpekas att en sådan här försäljning vore omöjlig i Kanada.

Provinsen Alberta har väldigt strikta lagar vad gäller skydd av fossiler – där skulle en Gorgosaurus aldrig hamna på auktionsbordet. Men andra regler gäller i USA, vilket beklagas av amerikanska forskare.

”Upprörande”

– Det är upprörande varje gång ett fossil går till försäljning, och köparen potentiellt är en privatperson. Det förstör möjligheterna till studier som kan ge nya kunskaper, säger Gregory Erickson, paleobiolog vid Florida State University och en av världens främsta experter på rovdinosaurier, till Smithsonian Magazine.

En annan forskare, paleoekologen Kat Schroeder vid University of New Mexico, är också kritisk.

– Det är en besvikelse att se ett fint exemplar av en sällsynt dinosaurie i värsta fall pǻ väg till en privat samlare. Ofta blir sådana otillgängliga för forskare, eller förstörda när de ska rekonstrueras eller när de transporteras, säger hon.

Fruktat rovdjur

Gorgosaurus (”hemsk ödla”) beskrevs för första gången 1914. Endast en art är känd, Gorgosaurus libratus. Den levde för 76,6 till 75,1 miljoner år sedan, under kritperioden, och var sannolikt ett fruktat rovdjur som levde på växtätande dinosaurier.

Den tillhör samma familj som den berömda Tyrannosaurus rex, och hade precis som denna ett massivt huvud med väldiga käkar, men pyttesmå armar. De var dock inte samtida, Tyrannosaurus levde långt senare, för 68 till 66 miljoner år sedan. Gorgosaurus var dessutom betydligt mindre, med en vikt på cirka 2,5 ton, jämfört med Tyrannosaurus som vägde cirka 9 ton.