Smittan ökar i alpländerna – skidsäsongen hotad

Ny smittvåg slår hårt i Europa: Värsta siffrorna under hela pandemin

Uppdaterad 2023-01-10 | Publicerad 2021-11-21

Många länder i Europa har just nu rekordhöga covidsiffror.

Inför den stundande skidsäsongen är oron stor att många alporter kommer behöva stängas.

– Den femte vågen slår till med ljusets hastighet, säger den franska regeringens talesperson Gabriel Attal till AFP.

Förra årets skidsäsong blev inte som vanligt på grund av pandemin. I Frankrike, Tyskland och Italien var majoriteten av backarna stängda, medan Österrike och Schweiz höll öppet.

Detta år hoppas därför många skidorter att turisterna ska kunna återvända till alperna.

Men stigande smittosiffror har skapat oro inför skidsäsongen.

I Frankrike har antal covid-fall ökat med 81 procent den senaste veckan, och den franska regeringen varnar nu för att smittan sprider sig i en alarmerande fart.

– Den femte vågen slår till med ljusets hastighet, säger regeringens talesperson Gabriel Attal, till nyhetsbyrån AFP.

Skidorten Val Thorens i Frankrike är en svenskfavorit. Nu är säsongen hotad av den ökade smittspridningen i landet. Franska regeringens talesperson Gabriel Attal varnar: ”Femte vågen slår till med ljusets hastighet”

Dystra rekordsiffror

Även i Österrike ökar smittan. I veckan slogs ytterligare ett dystert rekord i antalet rapporterade covidfall på ett dygn och antalet döda med covid-19 ökar på sina håll i landet. Flera sjukhus rapporterar även att intensivvårdsplatserna snabbt fylls upp och på ett sjukhus är bårhuset fullt.

– Vi var tvungna att placera liken i korridoren på grund av platsbrist, säger en sjuksköterska till Der Standard.

Smittotalen har stigit även i Italien de senaste veckorna, smittan är särskilt hög i de norra delarna där flera skidorter ligger, skriver The Guardian.

Samma negativa kurva ses i Tyskland där Angela Merkel tidigare beskrivit landets fjärde våg som dramatisk.

Begravningsarbetaren Thomas, klädd i fullständiga skyddskläder, tar hand om de som dött av covid-19 i Innsbruck i Österrike. Dödssiffrorna i landet fortsätter stiga – trots att man infört strikta restriktioner för att stoppa spridningen av viruset.

Skidsäsongen hotad

Oron för ytterligare smittspridning är stor i Österrikes alpstäder inför kommande vintersäsong. I nuläget är covid-situationen hanterbar i Tyrolen men under skidsäsongens start förväntas patientflödet att öka i samband med att skidturisterna anländer.

På lördagen var det premiär för den populära franska skidorten Val Thorens att öppna upp backar och liftar.

För att få åka skidor i Val Thorens krävs ett EU-godkänt covidpass som kan visa att man är fullt vaccinerad, eller att man uppvisar ett negativt pcr-test.

Skidorten Lavachet Wall i Tignes i Frankrike är en av de orter som kan påverkas av den nya kraftiga coronavåg som drar fram i Frankrike.

Frankrikes premiärminister, Jean Castex, sa den 9 november att skidorterna ska vara öppna under hela vintersäsongen i år, enligt Independent.

Samma sak gäller Schweiz skidorter, de har redan öppnat eller ska öppna inom de närmsta veckorna – precis som planerat.

– Vi följer utvecklingen av covid-situationen noga. De schweiziska hotellen och resorterna ser väldigt mycket fram emot att välkomna alla vintersportssugna denna vintern, säger Alex Herrman, Storbritanniens chef för turismen i Schweiz, till tidningen.

Grafiken talar sitt tydliga språk – de röda prickarna markerar var coronasmittan rusar just nu.

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.

Glada skidåkare i backen vid Tignes. Frågan är hur det blir i år – skidsäsongen är hotad av den senaste vågen av coronasmitta som härjar i området.