Henrik Vinge

SD förbereder ministerlista – vill ha övervakare i regeringskansliet

Av: 

John Granlund

NYHETER

KARLSTAD. Sverigedemokraterna firade med skumpa när deras budgetförslag tillsammans med M och KD vann i riksdagen.

Internt har man börjat fila på en ministerlista och en kontrollkommission – för säkerställa att Moderaterna och Kristdemokraterna håller ingångna avtal om SD-politik i en regering.

– Vi är redo att ta delansvar för att regera Sverige, säger partiets vice partiledare Henrik Vinge.

Sverigedemokraternas landsdagar inleds i dag i Karlstad och partiet har bättre självförtroende än någonsin.

Efter att Magdalena Andersson avgått firade partitopparna budgetsegern i onsdags med porlande vin på partikansliet.

Partiets framtidsnamn viceordföranden Henrik Vinge beskriver samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna som en generalrepetition – inför ett framtida regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Har goda chanser”

Och det är nycklarna till Rosenbad som partiet vill åt.

– Jag tror att vi har goda chanser att vinna det här valet i den bemärkelsen att vi får en majoritet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Då tror jag att det är stor sannolikhet att vi kommer kunna ingå i en sån regering, säger Henrik Vinge.

Vilka departement är ni intresserade av?

– Alla. Men vilka det slut blir är naturligtvis en förhandlingsfråga som vi kanske inte kan ta förrän vi har ett valresultat.

Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare pratat om att han kan tänka sig både sitta i en regering och att stödja en M+KD-regering. Det senare alternativet skulle kräva fler politiska eftergifter från Moderaterna och Kristdemokraterna, uppger ledande SD-politiker som Aftonbladet talat med. Samma personer uppger att Sverigedemokraterna i ett sådant läge dessutom kommer kräva en kontrollkommission bestående av tjänstemän i regeringskansliet.

– För oss skulle det vara viktigt att kunna bevaka och säkerställa att det som vi har kommit överens om faktiskt också genomförs under mandatperioden och att det genomförs i rätt tid. Det kommer vara garanten för att se till att sverigedemokratisk politik får genomslag i en regeringskonstellation efter nästa val, förutsatt att vi vinner valet, säger Henrik Vinge.

Filar på ministerlista

Han uppger att rekryteringen av personer som kan bli aktuella redan inletts.

– Vi har rekryterat en del personer och vi har ett bra nätverk med människor runt partiet som är intresserade och som vi tror skulle kunna vara intressanta för olika typer av uppdrag om det är så att vi ska ta ett ansvar även i regeringskansliet, säger Henrik Vinge. 

Henrik Vinge.

I partiet filas även på en ministerlista, erfar Aftonbladet, med tänkbara ministerkandidater knutna till partiet. Henrik Vinge vill inte bekräfta uppgiften men säger:

– Det är klart att de pågår ett förberedelsearbete för att vi ska kunna ta ansvar om vi vinner valet och i så fall så kommer vi kunna ta det.

”Krav från vår sida”

Budgetförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pågick i sex veckor och beskrivs av personer i partierna med ord som förtroendefulla, långsiktiga och konstruktiva, där man förhandlat om bland annat a-kassa och socialförsäkring. Från SD:s sida var ett av kraven att få in en skrivning om minimal asylinvandring inom ramen för EU-rätten, vilket ställdes mot förslag från de andra partierna om att knyta asylinvandringen till ett medeltal utifrån andra nordiska länders invandring. SD:s linje blev dock den vinnande.

– Min bedömning är att man i praktiken skulle kunna ha noll, säger Henrik Vinge och syftar på vad EU:s regelverk medger.

Migrationspolitiken styrs inte från budgeten – varför skrevs det in i ert budgetförslag?

– Skälet till att den står med är att det var ett krav från vår sida, ska vi ingå i en så här stor överenskommelse på 20 miljarder måste vi också adressera asylfrågan. För oss är det helt avgörande för att vi över huvud taget ska kunna ingå i ett samarbete.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson: Nu är vi med och styr

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Vinge

Politik

Rosenbad

Moderaterna

Kristdemokraterna

Jimmie Åkesson

Migrationspolitik