Donald Trump gör 2022-debut med stort kampanjmöte i Arizona

Uppdaterad 2022-01-16 | Publicerad 2022-01-15

Platsen är noga utvald: Delstaten har blivit epicentrum för expresidentens konspirationsteorier om valfusk.

Aftonbladet var med under uppladdningen, när toppskiktet i Trump-sfären samlades för att piska upp ilska över ”den stora lögnen”.

– Det är krig i detta landet, oavsett om de vill eller inte, säger sonen Eric Trump.

Megakyrkan i Phoenix är fylld till bredden. På scenen står Donald Trumps 38-årige son och kisar mot läktarplatserna.

– Tror verkligen någon på att Biden fick 80 miljoner röster? Knappast!
säger Eric Trump.

Rummet exploderar i stående ovationer, så att hela golvet gungar.

– Alla vi i detta rummet vet vad som egentligen hände, fortsätter han och syftar på sin pappas konspirationer om valfusk.

På den konservativa mässan ReAwaken America Tour är Eric Trump ett av dragplåstren, jämte andra kända namn som nu går i täten i Trumps desinformationskampanj.

Megakyrkan i Phoenix är fylld till bredden.

Trump den ”riktiga” presidenten

I korridorerna har försäljare radat upp populära varor, så som dörrmattor med Joe Biden på, och texten: ”Hjärndöd idiot som förstör hela landet. Torka av fötterna här”.

Under det två dagar långa eventet, som fungerar som uppvärmning för Trumps jätterally på lördagen, trängs tusentals personer. Alla i bänkraderna är rörande överens om flera saker: Vaccin, mainstreammedia och Bidens presidentskap är total bullshit.

Det tycker även Sophi Ngyen, 60, en av de som kryssar fram i vimlet i Dream City Church.

Vem som är president idag?

– Mr Donald J Trump, såklart, svarar hon med ett leende.

– Jag ska på hans kampanjmöte! Det blir spännande. Vi måste ta tillbaka vårt land, slå tillbaka.

Senaste gången hon besökte ett Trumpmöte var 6 januari 2021, inför kongressattacken. Flera personer inne i Phoenix-kyrkan berättar stolt att de var där. En kvinna, i rosa cowboyhatt med texten ”Trump vann” vill dock inte intervjuas.

– Jag är på FBI:s radar efter stormningen, så jag kan inte synas någonstans.

Dörrmattor som finns att köpa vid Trump jätterally.

En bit längre bort går Caroline Varello, 46, som också tror att Trump egentligen är landets president. Biden är bara en nickedocka.

– Han har aldrig erkänt sig besegrad, säger hon, och berättar att hon räknar ner timmarna tills hon ser honom på scenen.

– Det är alltid fantastiskt att vara omgiven av likasinnade som älskar vårt land.

Åhörarna i Arizona menar att Trump är den ”riktiga” presidenten.

Måste sprida påståenden om valfusk

Donald Trump har valt Florence, en liten ort söder om Phoenix i Arizona, för sin 2022-kickoff. Han förlorade nyckelstaten i förra presidentvalet mot Biden med endast 10 000 röster. Delstaten gick därmed till en demokratisk kandidat för första gången på 24 år.

Ursprungsplanen för Trump var att starta året med presskonferens hemma på Mar-a-Lago i Florida på årsdagen för stormningen – den våldsamma kongressattacken, utförd av hans supportrar, som många anser att Trump eldade på med lögner om valet. Men i sista stund ställde Trump in pressträffen. Istället lovade han att tala om ”det riggade valet” under sitt Arizona-stopp.

Trumps kampanjbuss.

Lördagens möte markerar starten för en intensiv kampanjperiod för Trump hela vägen fram till USA:s mellanårsval. Då, i november, står mycket på spel: Republikanerna hoppas nämligen på att ta makten över representanthuset och senaten igen.

Därför har Trump redan börjat ge sitt offentliga stöd till favoritkandidater i Arizona, och på andra håll. Men – bara de som är villiga att upprepa hans ogrundade påståenden om valfusk. De som inte faller in i ledet mobbas, attackeras, och kallas för losers eller förrädare.

Järngrepp om gräsrötterna

En del menar att Trump pressar 2022-kandidater till sin planhalva, trots att många republikaner hellre vill gå vidare till andra frågor, som att slå mot Bidens politiska agenda, istället.

Men Trump, som fortfarande har ett järngrepp om partiet och gräsrötterna, tänker inte låta dem gå vidare från ”the big lie”. Arizona har blivit ett av de främsta exemplen. Särskilt ett län, där Phoenix ingår, har fått nationellt strålkastarljus: Maricopa County.

Republikanen Jack Sellers, 78, har fått ta emot hot från Trumpanhängare.

Här utspelas republikanska inbördeskriget inför öppen ridå. Jack Sellers, 78, tar emot oss på sitt kontor med utsikt över hela downtown. Han är republikan och en av de folkvalda i regionstyrelsen, som har hand om valets genomförande i länet.

Trots press utifrån har han slagit fast att Biden vann deras valdistrikt. Partitoppar som upprepar lögner om valfusk vet inte vad de snackar om, säger han.

– Det är sorgligt att folk använder skrämseltaktiker för att vinna stöd. Jag tror inte ens de tror på vad de själva säger. Det har blivit ett sätt att få kampanjpengar, och republikanska kandidater är rädda. Privat säger de till mig att de vill lämna detta bakom sig.

Mark Finchem, 63, kandiderar till delstatssekreterare. och är på plats i Arizona.

”Folk i partiet har förändrats”

Sellers har fått hot och hat – även från egna partiet – över att han öppet säger att det inte fanns utbrett fusk. Han har till och med behövt dygnetruntbevakning av polis utanför sitt hus.

Att så många som 60-70 procent av republikaner fortfarande tror att Trump är den egentliga vinnaren i presidentvalet tycker han är djupt oroande för USA:s demokrati.

– Enda orsaken till att så många människor tror på det är för att högt uppsatta personer fortsätter upprepa påståendena, säger han.

– När folk frågar mig hur ska vi överleva detta säger jag: ”vi måste, och det kommer vi göra”. Men jag kanske är hopplöst naiv?

Resultatet i hans valdistrikt har granskats fram och tillbaka, i flera omgångar. De kom fram till att 50 röster har räknats dubbelt av misstag, och 37 var olagliga – av totalt 2 miljoner röster. Det skulle knappast vända resultatet till Trumps fördel.

Sellers suckar.

– Jag har inte ändrats, men folk i mitt parti har det. Därför är jag kvar, för att förändra inifrån. Jag tror andra känner likadant.

Finchem har spritt konspirationsteorin Qanon.

Aktiv i extrem milisgrupp

En av Arizonas kandidater till mellanårsvalet – som redan har fått Trumps eftertraktade välsignelse – är Mark Finchem, 63.

Att ta itu med ”fusket” är ett av hans främsta vallöften. Den kontroversiella republikanen, som varit aktiv i extrema milisgruppen Oath Keepers, och har spritt konspirationsteorin Qanon som går ut på att en liberal elit i USA styr ett kannibalistiskt pedofilnätverk – har blivit ett känt namn det senaste året, bland annat eftersom han var på plats vid Kapitolium under stormningen och twittrade:

”Detta är vad som sker när folk känner att de blivit ignorerade och
kongressen vägrar erkänna enorma bedrägerier”.

Han kandiderar nu till delstatssekreterare i Arizona – en tung post som innebär att han i så fall skulle få stort inflytande över framtida val.

När Trump gav sitt offentliga stöd till Finchem, skrev han: ”Mark var villig att säga det få andra har haft modet att säga”, och hyllade hans ”tydliga ställningstagande i valbedrägeriet”.

Under lördagen står Finchem jämte Trump på scenen i Arizona.

– Jag ska tala om valfusket, och bevisen vi har, säger Finchem när vi
möts utanför megakyrkan i Phoenix, och fortsätter.

– Jag kommer berömma Trump för att han avslöjat en cancer i vårt
politiska styre, med bedrägerier och korruption.

På frågan varför om andra republikaner i delstaten inte köper deras
teorier om valfusk, svarar han:

– För att de försöker skydda sina arslen.

Michael Flynn sparkades 2017 efter att han ljugit för FBI.

”De har tappat förståndet!”

På andra våningen står Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare, Michael Flynn, som sparkades 2017 efter att det kommit fram uppgifter om att han ljugit för FBI om sina Rysslandskontakter. Sedan dess har han blivit en av Trumps främsta cheerleaders gällande vallögnerna.

Flynn tycker det är galet att inte alla hans partikamrater tror påståendena.

– De har tappat förståndet! säger han till Aftonbladet.

Han får emellanåt höra att republikaner gräver sin egen grav genom att underminera förtroendet för USA:s val. Att det kan stå dem dyrt i framtiden.

– Men vi kan inte bara gå vidare från detta, säger Flynn.

Eric Trump på scenen i Arizona.

Eric Trump rundar av på scenen. Innan han lämnar rampljuset får han en kartong, fullproppad med leksaksbilar, som arrangörerna hört att hans barn gillar.

– Wow, det är ju fler bilar i lådan än antalet röster Biden fick i hela delstaten, säger han skämtsamt.

Publiken tjuter av skratt.

För de flesta är det bara ett smakprov innan de kör söderut – till helgens huvudakt: The Donald. Avslutningsvis lovar Eric att Trumpfamiljen kommer tillbaka in i politikens VIP-rum.

– Vi kommer att rädda detta landet. Ha tålamod, vi ska ta dem!

Aftonbladets fotograf Nora Savosnick och reporter Emelie Svensson på plats i Arizona.

ANNONS