Statsministern kallar till möte om säkerhetsläget

Publicerad 2022-01-22

Statsminister Magdalena Andersson (S) har bjudit in riksdagens partiledare till ett möte på regeringskansliet om det säkerhetspolitiska läget.

Mötet ska äga rum på onsdag.

– Statsministern vill ha en nära dialog med övriga partiledare, säger statsministerns pressekreterare Darina Agha till TT.

Regeringen öppnade redan för några dagar sedan för överläggningar med oppositionen i ljuset av de ökande ryska hotet mot Ukraina och de ryska säkerhetspolitiska kraven på Nato och USA.

Moderatledaren Ulf Kristersson och Centerledaren Annie Lööf har i en debattartikel nyligen krävt partiledaröverläggningar och att försvarsberedningen återinkallas.

”Vi behöver noga analysera hur Sverige ska navigera i en ny säkerhets­politisk omvärld. Om denna strategi söker vi inte strid, utan tvärtom bred nationell enighet”, skrev Kristersson och Lööf.

”Reellt säkerhetshot mot Sverige”

Även Liberalerna framförde nyligen önskemål om att regeringen kallar in försvarsberedningen och höjer den militära beredskapen.

– Spänningen på gränsen mellan Ukraina och Ryssland menar vi är ett reellt säkerhetshot mot Sverige, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Hänvisar till utskott

Nu har statsministern bjudit in riksdagens partiledare till ett möte i regeringskansliet på onsdag. Hennes pressekreterare vill dock i övrigt inte ge några detaljer om vad som kommer att tas upp på mötet.

När det gäller information i övrigt från regering till riksdag om det säkerhetspolitiska läget hänvisas till att det sker i etablerade former, till exempel i berörda utskott.

Det säkerhetspolitiska läget togs upp även vid ett möte mellan statsministern och partiledarna 12 januari, men det var i samband med att regeringen informerade om pandemiåtgärder. Flera av partiledarna uttryckte missnöje efter det mötet och krävde överläggningar.

Magdalena Andersson (S).