Örebro

Anders fast på E20 – köade i tio timmar

Av: 

Sebastian Comar Alm

Alexzandra Persson

NYHETER

Vädret skapade rejäl oreda i trafiken i Mellansverige på torsdagen.

Mängder med olyckor orsakade milslånga köer – och till slut fick polisen klippa mitträcket för att lätta trafikläget.

– Jag har köat sedan 14.00, det står helt still, sa lastbilschauffören Anders Ekmark sent på kvällen.

Under torsdagen inträffade flera trafikolyckor i Mellansverige och långa köer bildades bland annat på E20 i höjd med Örebro. Enligt Trafikverket och polisen var det hala väglaget boven i dramat.

– Jag har inte varit med om så mycket trafikolyckor någonsin. Av någon anledning så verkar folk inte förstå att det är vinter och halt väglag. Mitt budskap är: håll avståndet för tusan, sa Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson i region Öst.

”Värsta jag varit med om”

Lastbilschauffören Anders Ekberg var en av alla förare som fastnade i de milslånga köerna på E20. Enligt honom rörde det sig knappt under många timmar.

– Jag började köa vid 14.00. Sen dess har vi lyckats köra fyra–fem kilometer, det står i princip helt still, sa Anders Ekberg vid 23-tiden.

Strax innan klockan 12.00 inträffade den olycka i Finnerödja som är en av de incidenter som ligger till grund för de långa köerna.

– Det har varit stökigt där. Vi fick information 11.45 om en olycka i Finnerödja där flera bilar ska ha varit inblandade, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör, Trafikverket.

Arbetet kring olyckan klarades snabbt av, men det hala väglaget gjorde att köerna fortsatte växa. Enligt rapporter från platsen ringlade köerna milvis.

– Arbetet kring olyckan ska vara avklarat, men bilarna som ska dit och för att få ordning på väglaget sitter fast i köerna. Så det är fortsatt problem där, helt klart, säger Katarina Wolffram.

”Många som är irriterade”

Anders Ekberg har hållit kontakt med sina kollegor via radio – där har flera chaufförer uttryckt en irritation över bristen på kommunikation och åtgärder från Trafikverkets sida.

– Det är många som är irriterade. Dels för att det har varit väldigt dåligt med information och för att man inte börjat dirigera om trafiken tidigare, säger Anders Ekberg.

Enligt TT hade trafiken börjat rulla igen vid midnatt.

– Det senaste jag såg var att polisen skulle komma och klippa mittvajern vid Finnerödja, sa Anders Ekberg under kvällen.

Över 30 olyckor – bara i Sörmland

Enligt polisen var torsdagens trafiksituation något utöver det vanliga.

I Sörmland inträffade över 30 olyckor, varav flera rört sig om viltolyckor. Utöver detta har minst 12 trafikhinder rapporterats in. Det kan både röra sig om bilar som står illa till på vägen men även fallna träd.

– Det är helt galet med trafikolyckor i Sörmland och Östergötland. Bara i Sörmland har vi haft över 30 olyckor av olika dignitet, dock utan allvarliga personskador, säger Johnny Gustavsson.

Polisregion Mitt som omfattar Uppsala län, men även Västerås, har också varit olycksdrabbat under dagen. Även här ska ett 20-tal olyckor inträffat på grunt av halkan, rapporterar UNT.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ däck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Däckonline SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Örebro

ÄMNEN I ARTIKELN

Örebro

E20, Europaväg 20

Trafik