Coronapandemin

Undervariant kan smitta den som nyss haft omikron

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Det är inte säkert att den som smittas av omikron har ett skydd mot undergruppen BA.2 av samma variant, säger danska virusforskaren Anders Fomsgaard.

– Det är möjligt att man kan bli smittad med BA.1 omikron först och att man inte är immun mot att bli smittad strax efteråt med BA.2, säger han i programmet Go morgon Danmark.

Nu när BA.2 sprider sig i landet kan det leda till en ny smittotopp.

Undergruppen av omikronvarianten, BA.2 har fått spridning i bland annat Danmark och Norge, och den kan vara ännu mer smittsam än omikron, något vi tidigare har rapporterat om.

I Sverige har hittills 481 fall bekräftats och andelen ökar, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att dessa inte tycks utgöra någon större anledning till oro.

Men enligt Anders Fomsgaard, virusforskare vid Statens serum institut, kan det vara så att den som smittats av omikronvarianten inte får ett skydd mot BA.2, något danska TV2 rapporterar om.

”Smittad strax efteråt”

– Det är möjligt att man kan bli smittad med BA.1 omikron först och att man inte är immun mot att bli smittad strax efteråt med BA.2, säger han i programmet Go morgon Danmark.

Sådana fall har man nämligen sett i Norge.

Skulle det ske i Danmark bör man vara redo för en ny smittotopp, menar Fomsgaard.

Undergruppen sprider sig nu i landet.

Konkurrerat ut

När omikronvarianten kom till Danmark i december utgjorde BA.2 omkring två procent av smittofallen. Men i januari har den konkurrerat ut BA.1 och utgör nu mer än hälften av fallen.

Anders Fomsgaard är dock inte bekymrad då vaccinerna fortfarande tycks skydda mot allvarlig sjukdom och död.

– Vi kan inte se någon skillnad i sjukhusinläggningar, dödstal och så vidare på omikron och BA.2, så det är inget som oroar oss. Men vi är också medvetna om att vi har väldigt kort observationstid, säger han, enligt TV2 och tillägger:

– Världen håller ögonen på oss för att få veta vad som sker med BA.2. Det finns ingen förklaring till varför den kommit till Danmark och spridit sig så mycket just här.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Omikron

Danmark

Norge

Sverige