Thailand lättar på inresereglerna igen

TT-AFP

Publicerad 2022-01-20

Tommare än vanligt på thailändska stränder, här Bang Tao på Phuket. Bilden är från i höstas.

Det blir lättare att turista i Thailand igen. De inreseregler som stramats åt på grund av omikronvågen i pandemin lättas upp från den 1 februari, meddelar myndigheter.

”Test and go”-programmet för turister pausades i december, av rädsla för smittspridning. Men nu återupptas det, vilket innebär att vaccinerade besökare i stort sett slipper att gå i karantän. Man måste dock testa sig för covid två gånger, och under väntan på svar hålla sig på sitt hotell. Programmet innebär också att man måste ha en spårningsapp i telefonen som visar att man följer reglerna.

Talespersonen Taweesin Visanuyothin varnar också för att läget är svårbedömt.

– Om det blir fler infektioner eller situationen svänger kommer vi se över reglerna för inresa, och justera åt ”sandlåde”-hållet.

”Sandlådan” (sandbox) är ett annat program för turism som bara omfattat några få delar av Thailand, däribland Phuket. Det innebär att inresande måste hålla sig där, och bo på speciellt utvalda hotell, de första sju dygnen efter ankomst. Detta har varit i kraft även under omikronvågen.

Turismen är extremt viktig för Thailands ekonomi. Men den går fortfarande på sparlåga jämfört med före pandemin. 2019 kom nästan 40 miljoner turister till landet. I år väntas ungefär 5 miljoner.