Anna Florén får Bindefelds stipendium: ”Betyder jättemycket”

Anna Florén tilldelas årets Micael Bindefelds stipendium.

Hon får det för sitt arbete med hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge.

– Det betyder att vi nu kan erbjuda ekonomiskt stöd till svenska elever som vill genomföra de här skolresorna, säger Anna Florén.

Sedan 2015 delas Micael Bindefeldstipendiet ut, som instiftades av Micael Bindefeld.

Nu ska fler skolelever få lära sig om norska koncentrationsläger. Årets stipendiat är Anna Florén vars projekt bidragit till att hålla minnet av Förintelsen vid liv.

Genom sitt arbete med utbildning och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge får Anna Florén, programchef på Voksenåsen årets stipendium av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Det är i samarbete med Forum för levande historia som 2018 fick i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningarna för hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser.

Totalt deporterades nästan 800 norska judar till Polen och Tyskland. Knappt 40 av dem överlevde.

 Anna Florén
Anna Florén

”Bidra till en kunskapsrik ungdom”

”När historien kommer så nära intill, blir den en ofrånkomlig del av oss. På detta sätt bidrar Voksenåsens projekt till att hålla minnet att Förintelsen vid liv”, lyder motiveringen.

Anna Florén berättar att fler, bland annat skolor, nu kan få upp ögonen för berättelserna.

– Det betyder jättemycket att få det här stipendiet. Det betyder att vi nu kan erbjuda ekonomiskt stöd till svenska elever som vill genomföra de här skolresorna, säger Anna Florén.

– Jag hoppas att projektet kan fortsätta utvecklas och att vi får lära fler människor både om historien om den norska förintelsen men också bidra med vår pusselbit till en kunskapsrik ungdom. Så att vi kan reflektera över de här frågorna och sätta ner foten om man ser att demokratin börjar utmanas, säger Anna Florén.

 Anna Florén och Micael Bindefeld.
Anna Florén och Micael Bindefeld.

”Viktigt att titta i backspegeln”

Micael Bindefeld berättar att det är en viktig berättelse som han hoppas många människor, framför allt ungdomar, får ta del av.

– Det här är en berättelse som få känner till. Stiftelsen tycker att det här är en viktig och otrolig stark berättelse, säger Micael Bindefeld och fortsätter:

– Nazisterna och de norska kollaboratörerna mördade en tredjedel av Norges samtliga judar, säger Micael Bindefeld.

Micael Bindefeld, som i december själv var i Voksenåsen för att ta del av berättelsen, säger att finns flera lärdomar att ta med sig.

– Det finns definitivt en relevans även i dag. Det är viktigare än på väldigt länge att vi tittar i backspegeln och försöker lära oss av historien. Vi ser hur europeiska demokratier är på gränsen med sitt demokratiska uppdrag, säger Micael Bindefeld.

Publisert:

LÄS VIDARE