Rysslands invasion av Ukraina

Ryska vädjan till Putin: Skydda oss – i ständig skräck

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Småstadsbor i närheten av gränsen känner sig övergivna av Putin.

Nu har de gått samman i ett upprop till presidenten:

– Skydda oss.

Efter att ha hukat under kraftig beskjutning tre gånger på 48 timmar har invånarna i lilla ryska gränsstaden Tyotkino tröttnat.

I ett öppet brev till president Putin som cirkulerar i staden för underskrift kräver man att militären slår tillbaka, skriver The Moscow Times.

”På senare tid har vi levt i ständig skräck. Varför utsattes Tyotkino för beskjutning i 45 minuter den 19 maj utan vedergällning? Varför landade ungefär 100 granater på civila bostäder och fabriker”, står det i uppropet som publicerats på en lokal nyhetssida.

Ryska gränsstaden Tyotkino i Kursk.

Attack mot spritfabrik

Småstaden med drygt 3 000 invånare i regionen Kursk ligger endast två kilometer från gränsen till Ukraina.

Antalet attacker mot mål på den ryska sidan av gränsen har ökat sedan de ryska trupperna ändrade strategi och gav upp tanken på att inta Kiev – och efter framgångsrika ukrainska motattacker kring Charkiv , skriver The Moscow Times.

I förra veckan dödades en lastbilschaufför i Tyotkino när han gjorde en leverans till en lokal spritfabrik.

Han blev då det andra civila dödsoffret på rysk sida sedan Putin inledde sin invasion.

Samtidigt har den ukrainske guvernören i regionen Sumy, tvärs över gränsen från Tyotkino uppgivit att ukrainska byar och småstäder levt under ständigt beskjutning från den ryska sidan under hela kriget.

Undertecknarna av uppropet menar att dock att de ”förstår det nödvändiga” i att attackera Ukraina – men känner sig utsatta och hjälplösa.

Förhördes av gränsvakter

”Vi ber om att gränsskyddet ökas, att någon form av buffertzon inrättas på ukrainskt territorium så att vi inte kan nås av beskjutning och kan leva, jobba och sova tryggt om nätterna”, skriver man.

En kvinna i Tyotkino skriver på den lokala nyhetssajten att hon blev förhörd av gränsvakter efter att ha skrivit under och skickat runt uppropet.

Om de civila dödssiffrorna ligger på två, är antalet ryska soldater som stupat under kriget desto fler.

Enligt en uppskattning från Storbritannien kan en tredjedel av den ursprungliga invasionsstyrkan på cirka 150 000 man ha gått förlorad. I den siffran räknar man döda, skadade och tillfångatagna.

Ryssland har inte uppdaterat sina egna siffror över förluster sedan 25 mars. Då uppgav man att 1 351 soldater dött och 3 825 skadats. De siffrorna ansågs allmänt redan då vara rejält i underkant.

Här hälsar Putin på soldater i armépyjamas.

Soldater i armépyjamas

Under onsdagen träffade president Putin skadade soldater för första gången sedan ryska trupper gick in i Ukraina.

Iklädda vita rockar hälsade han och försvarsminister Sergej Shoigu på soldater som vårdas på ett militärsjukhus i Moskva.

Soldaterna var klädda i blåa pyjamasar med den ryska arméns logga och skakade hand med presidenten inför kamerorna, skriver AFP.

I de kalt inredda rummen frågade Putin soldaterna hur de mådde och småpratade om deras familjer.

Han frågade dock ingen av soldaterna om deras upplevelser på slagfältet, skriver Telegraph.

Tidningen skriver också att soldaterna uppges vara vårdade för splitter- och skottskador, men att ingen av dem som visas upp i tv-klippet har några synliga tecken på den typen av skador.

– Presidentens schema har nu gjort det möjligt för honom att bekanta sig med deras tillstånd och, ännu viktigare, tala med ryska soldater, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ryssland

Ukraina