Exminister gripen i Österrike

Erika Nekham/TT

Publicerad 2022-03-04

Österrikiska parlamentet. Arkivbild.

Österrikes tidigare familjeminister Sophie Karmasin har frihetsberövats misstänkt för penningtvättsbrott och kartellbildning, enligt samstämmiga uppgifter i österrikiska medier.

Anklagelserna kommer i kölvattnet av den korruptionshärva som briserade förra hösten runt dåvarande förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) och flera personer i hans nära krets. Enligt misstankarna har personerna, däribland Karmasin, varit inblandade i ett upplägg där bluffakturor till finansdepartementet betalat för friserade opinionsundersökningar som skulle tala till Kurz fördel. Undersökningarna ska sedan ha blivit omskrivna i en tidning i utbyte mot annonskontrakt. Kurz förnekar all inblandning.

Sophie Karmasin är i grunden forskare med inriktning på opinionsstudier och var åren 2014–2017 minister med ansvar för familje- och ungdomsfrågor för kristdemokratiska ÖVP.

Frihetsberövandet kommer då misstankarna mot henne utökats. Karmasin anklagas enligt Die Presse bland annat för att i samarbete med två andra personer mellan 2019 och 2021 ha fuskat med anbud så att hon tilldelats uppdrag att genomföra studier åt ett annat departement.

Enligt nyhetsbyrån APA ägde gripandet av Sophie Karmasin rum på onsdagseftermiddagen. Åklagarkammaren som utreder härvan bekräftar att en person har frihetsberövats men vill inte säga om det rör sig om den tidigare ministern.