Ikea stänger varuhus i Ryssland – efter massiv kritik

Efter massiv kritik har Ikea nu beslutat att tillfälligt stoppa sin verksamhet i både Ryssland och Belarus.

Förutom att stänga alla varuhus kommer de stoppa all export och import till och från länderna.

Ett efter ett stänger svenska storföretag ned sina verksamheter i Ryssland. Efter massiv kritik valde H&M på onsdagen att både stänga befintliga butiker i Ryssland samt skjuta upp öppnandet av nya butiker i Moskva.

Men det har varit tyst från Ikea, som är en stor aktör i Ryssland med 14 varuhus och 10 000 anställda. De har också möbelfabriker i landet.

När Aftonbladet i början av veckan kontaktade Ingka koncerns som driver Ikea-varuhusen ville de inte svara på frågan om hur de tänker agera mot Ryssland. Mattias Hennius, Ikea Sveriges pressansvarige, kunde bara framföra att han inte kunde ge något annat svar.

Ikea i Kazan i Ryssland. Bilden är en arkivbild.
Ikea i Kazan i Ryssland. Bilden är en arkivbild.

Massiv kritik på Facebook

Sedan dess har kritiken vuxit. Det fullkomligt svämmar in arga kommentarer på Ikeas Facebooksida:

Stäng butikerna i Ryssland och byt färger på er logga. Det är Sveriges färger och ni har förbrukat rätten att använda dom

”Skäms IKEA, skäms!”

”Ryska staten mördar tusentals civila, kvinnor och barn...STÄNG, vad väntar ni på!!!”

Kommer bojkotta ikea tills ni stänger era affärer i ryssland och slutar göra affärer med Belarus. Hela VÄRLDEN tar avstånd från ryssland o vägrar stötta Putin. MEN inte ikea varför? För pengar???

Ikea: Vi stoppar verksamheten

Men på torsdagsförmiddagen ändrar Ikea sitt beslut och stoppar tillfälligt all verksamhet i både Ryssland och Belarus.

Kriget i Ukraina är en humanitär tragedi enligt Ikea, och dessutom är det så stora störningar i leveranskedjor och affärsverksamheten att företaget nu bestämt sig för att pausa, enligt ett pressmeddelande.

Ikea kommer även tillfälligt att stoppa alla export och import till och från Ryssland och Belarus, liksom den produktion som finns där.

Leveranserna pausas

Även leveranserna från underleverantörer pausas. Alla Ikeas varuhus stängs också i Ryssland och Belarus, berättar Tolga Öncü, globalt ansvarig för Ikeas detaljhandel inom Ingkagruppen, som äger Ikeavaruhus runtom i världen.

– Vi stänger alla Ikeas varuhus och verksamheter i Ryssland och Belarus, säger han till TT.

Däremot driver Ikea shoppingcenter i Ryssland under varumärket Mega. De shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt, förklarar Tolga Öncü för nyhetsbyrån.

– Vi ser till vad vi kan göra för de många människorna, som behöver mat och mediciner. Shoppingcentren kommer att hålla öppet som vanligt.

Kräver totalstopp på ryskt trä

De senaste dagarna har den ukrainska miljöorganisationen Ukrainian Nature Conservation Group samlat över 120 ukrainska och internationella miljö-, människorätts- och antikorruptionsorganisationer och enskilda aktivister som alla kräver ett totalstopp för ryskt trä.

– Timmerindustrin är en enorm intäktskälla för Ryssland och de här pengarna går till raketer och missiler som skjuts på oss, säger biologen Yehor Hrynyk vid organisationen till Aftonbladet.

Enligt en analys från den brittiska miljöorganisationen Earthsight exporterade Ryssland år 2020 trä- och pappersvaror för motsvarande 110 miljarder svenska kronor. Den ryska staten äger enorma mängder skog, som i vissa fall arrenderas ut till utländska företag som Ikea. Pengar generas även genom omfattande skatteintäkter.

Publisert:

LÄS VIDARE