T-banan stängs i Shanghai – hem desinficeras

Av:  TT-AP

Ett varubud i Shanghai med andningsskydd och visir frågar en säkerhetsvakt om vägbeskrivning. Fotot är taget den 10 maj.
Ett varubud i Shanghai med andningsskydd och visir frågar en säkerhetsvakt om vägbeskrivning. Fotot är taget den 10 maj.

Shanghai har beslutat att låta desinficera hemmen hos dem som konstaterats smittade med coronaviruset. Men den strikta nollvisionen mot covid-19 får kritik från WHO.

Den senaste åtgärden innebär att personal iklädda vita skyddsdräkter åker runt mellan bostadsområden och sprayar ytor i syfte att upprätthålla den strikta nollvisionen mot covid-19 som den kinesiska regimen fortfarande tillämpar.

På tisdagen stängdes också de två sista tunnelbanelinjerna som varit öppna fram till nu.

Antalet registrerade fall sjönk till omkring 3 000 under måndagen, en bra bit från toppnoteringen på 26 000 fall i mitten av april. Myndigheterna har valt att stänga ner större delen av 25-miljonersstaden för att hålla smittspridningen nere samtidigt som man på många andra håll i världen har släppt på restriktionerna och försöker leva med viruset.

Åtgärderna har lett till sällsynta protester från de boende i Shanghai, landets finanscentrum.

Nollvisionskampanjen är ohållbar, anser världshälsoorganisationen (WHO) som vill att landet byter policy mot viruset. Varje åtgärd mot covid-19 måste respektera individuella och mänskliga rättigheter, enligt WHO-chefen Michael Ryan.

– Vi måste balansera kontrollåtgärderna mot de konsekvenser de får för samhället och ekonomin, och det är inte alltid enkelt, säger Ryan.

Publisert: