Trump om Syrien: ”Det är så ledsamt”

1 av 3
NYHETER

För första gången sedan han valdes till USA:s nästa president kommenterade Donald Trump i går läget i Syrien.

– Det är så ledsamt, sa han vid ett tal i Pennsylvania.

Han utlovade också så kallade säkra zoner i landet, något han hoppas att Gulfstaterna kan bekosta.

Det var vid ett av sina möten på den ”tackturné” som Trump befinner sig på, i Hershey i Pennsylvania, som han för första gången sedan valet talade om den rådande situationen i krigets Syrien.

– När jag ser det som pågår i Syrien, det är så ledsamt. Det är så ledsamt och vi ska hjälpa människor, sa han enligt New York Times.

Han fortsatte med att säga att han skulle fråga Gulfländerna om de kunde bekosta projektet, och la sedan, enligt tidningen, till:

– Vi kommer att bygga, och hjälpa till att bygga, säkra zoner i Syrien, så att människor har en chans.

”Ett tredje världskrig”

Användandet av säkra zoner, eller flygförbudszoner, i Syrien har tidigare tagits upp av Hillary Clinton, som var Trumps motkandidat i presidentvalet, och tidigare utrikesminister under president Barack Obama. Trump sa då att Clintons föreslagna politik för Syrien kunde leda till ett tredje världskrig.

– Vad vi borde göra är att fokusera på IS. Vi ska inte fokusera på Syrien. Vi kommer att få ett tredje världskrig om vi lyssnar på Hillary Clinton, sa han senast i oktober till nyhetsbyrån Reuters.

Var inte överens med Pence

Men även Trumps vicepresident Mike Pence talade för säkra zoner i Syrien under valkampanjen. Trump sa vid ett tillfälle då rakt ut att de båda inte var överens. Taktiken med flygförbudszoner har inte enbart beskrivits som positiv.

Analytiker och militära befälhavare har varnat för att säkra zoner kan innebära fara på en stridsplats som Syrien, där ryska flyg genomför offensiver tillsammans med den syriska armén. Ett sådant agerande kan dra in USA i en direkt konflikt med Ryssland, anser kongressdemokraten Tulsi Gabbard från Hawaii som sitter i försvarskommittén i representanthuset och som i november hade ett samtal med Trump om utrikesfrågor.

”Vore katastrofalt”

– Jag delade med mig av min djupa oro över att kriget i Syrien kan trappas upp om vi förverkligar så kallade flygförbudszoner. Det skulle vara katastrofalt för det syriska folket, för vårt land, och för världen. Det skulle leda till mer död och lidande, förvärra flyktingkrisen, stärka IS och al-Qaida och leda oss till en direkt konflikt med Ryssland vilket kan resultera i kärnvapenkrig, sa Gabbard efteråt till nyhetssajten Big Island video news.

Gabbard har lagt fram ett lagförslag om att avsluta kriget i Syrien för USA:s del, något hon också diskuterade med Trump.

Vändning i politiken

Det amerikanska försvaret stöttar oppositionen i Syrien, något Trump varit kritisk till under sin valkampanj. Han har vid flera tillfällen sagt sig vilja ha ett starkare samarbete med Ryssland, som aktivt stödjer Syriens president Bashar al-Assad i kriget, och det har därför talats om en amerikansk vändning i utrikespolitiken kring Syrienkriget.

Några fler detaljer om de säkra zoner som Trump nu hoppas på gavs inte under Pennsylvaniamötet. Förutom att han hoppas att stater i närheten av Syrien, kring den Persiska gulfen, ska hjälpa till att bekosta zonerna.

Assad: ”Sluta stödja terrorister”

Syriens presiden al-Assad sa i en intervju med portugisisk stats-tv efter det amerikanska valet att USA och Syrien skulle vara ”naturliga allierade” i kriget mot terrorn, som regimen kallar de olika oppositionella grupperingarna, som inrymmer både moderata politiker och islamistiska jihadister. Men bara om den nyvalde presidenten respekterar internationell lag och ”slutar stödja terrorister i Syrien”, sa Assad till tv-kanalen, en intervju som citeras i sin helhet av statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

ARTIKELN HANDLAR OM