Solweig, 80: ”Hoppas någon anmäler dem”

avMattias Sandberg, Richard Aschberg

▪▪ Champagne. Massage. Lyxresor.
▪▪ Aftonbladet granskar hur offentliga Sverige lägger nästan 5,7 miljarder kronor på representation, kurser och konferenser.
Varje år.
▪▪ I dag behöver många inom offentlig sektor mer resurser.
Därför avslöjar vi politiker och myndighetschefer som åker på nöjesbetonade kurser och konferenser, ger bort tusentals kronor i dricks eller festar med starksprit.
Och låter dig betala notan.
▪▪ En unik kartläggning visar även hur det ser ut i din kommun.

Ekerös kommunledning åkte på en lyxresa till fjällen för närmare en kvarts miljon kronor och drack champagne.
Nu planerar kommunen att skära ner på snöröjning för motsvarande belopp.
– Jag blir alldeles chockad. Jag hoppas att någon anmäler dem, säger multisjuka Solweig Löfgren Eriksson, 80, som utnyttjar tjänsten.

Aftonbladets avslöjande om att Ekerös kommunledning har åkt på en nöjesbetonad konferensresa till skidorten Vemdalen har väckt starka reaktioner.
En av dem som har reagerat är Solweig Löfgren Eriksson.
- Jag blir alldeles chockad. Man måste alltid tänka på att spara pengar och att göra saker och ting så billigt som möjligt. Jag blir alldeles stum, säger hon.

Samtidigt som de högsta tjänstemännen har gjort av med stora belopp på konferenser ska kommunen skära ner omkring 200 000 kronor på den kostnadsfria tjänsten snöröjning som har funnits inom socialtjänsten.
Solweig Löfgren Eriksson är en av dem som drabbas.

I dag bor hon ensam i ett hus i Stenhamra och är därmed beroende av kommunens snöröjningstjänst för att komma åt sin permobil.

– Jag känner mig orolig att kommunen ska skära ner. Jag är redan rätt isolerad, säger hon.

Under förra året var det omkring 100 personer som utnyttjade tjänsten.
Solweig Löfgren Eriksson tror att den planerade besparingen kommer att slå hårt mot gamla och sjuka.
- Det värsta som skulle kunna hända är ju helt enkelt att man slår ihjäl sig eller ramlar och inte kan ta sig upp och ligger och fryser ihjäl ute.
Solweig Löfgren Eriksson tycker att kommundirektör Lars Hortlunds och ledningens agerande, där de bland annat druckit champagne och vin för närmare 10 000 kronor, är "ansvarslöst".

– Man får bara inte behandla kommuninvånarna på det sättet.
När Aftonbladet visar henne fakturorna från kommunledningens resa säger hon att hon inte har något förtroende för dem.

– Jag blir väldigt besviken.

Vad känner du när du får veta att kommuncheferna åkt till fjällen och spenderat så mycket pengar?
- Jag har bott på ett äldreboende här i kommunen när jag var akut sjuk. Då tänker jag på vad mycket som skulle kunna hända för de boende där för så mycket pengar. Där kunde man ha satsat pengar på personalen i stället.

Vad borde kommunledningen göra nu?
- Jag hoppas att någon åklagare sätter tänderna i det här eller att någon anmäler dem faktiskt. Man får inte använda skattemedel så.

Kommunfullmäktige röstade om den kommande budgeten, och nedskärningen av snöröjningen, i slutet av november.

– Det är en tjänst som inte är en skyldighet för kommunerna att tillhandahålla och dessutom finns det en fungerande rot- och rutmarknad i dag, säger Kjell Öhrström (M) ordförande i socialnämnden.

Enligt honom kommer det "inte bli någon dramatik" i och med nedskärningen, utan man kommer informera de som har utnyttjat tjänsten om hur de kan göra i framtiden.

– Vi ska göra vårt yttersta för att det ska bli så smärtfritt som möjligt för folk och de finns ju ett antal olika utförare som kan göra det här. Snöröjningen kommer ske under den här vintern, säger Öhrström.

LÄS OCKSÅ: