Nu är det klart: Rösterna räknas även i Michigan

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. I dag kom beskedet att det blir en omräkning av rösterna även i Michigan.

Samtidigt mötte Jill Stein pressen utanför Trump Tower på Manhattan.

– Vi gör det här för att se till att väljarna ska kunna lita på systemet, säger hon.

På måndagsmorgonen, lokal tid, kom beskedet från rätten: Det blir en omräkning av rösterna i presidentvalet även i Michigan, skriver CNN.

Omräkningen började under måndagen efter en begäran från Gröna partiets presidentkandidat Jill Stein, som själv fick runt en procent av rösterna. Deadline är 13 december.

Ungefär samtidigt träffade Stein press och supportrar utanför Trump Tower på Manhattan. Ett hundratal anhängare och motdemonstranter mötte henne på 5th Avenue.

– Vi gör det här för att säkerställa att allt gått rätt till, att alla rösterna är räknade och att väljarna kan lita på systemet, säger Jill Stein på måndagsförmiddagen.

Trump: Bara en bluff

En man skriker ”hon hör hemma i fängelse” och möts av bu-rop från Steinsupportrar.

– Varför är ni så rädda för omräkningen? skriker en kvinna tillbaka.

Många håller upp skyltar med ”Varje röst räknas”. Andra har skyltar med ”Jill Stein är en kvacksalvare”.

Röstomräkningen har begärts med motiveringen att det finns en risk att hackare manipulerat med valresultatet, trots att det inte finns några kända indikationer på att det ska ha skett.

En reporter frågade om hon hade gjort allt det här om Clinton hade vunnit.

– Ja, det här har inget att göra med vilken kandidat som vann. Vi valde de här staterna för att de passar in på kriterierna för att ha en rösträkning, säger Jill Stein.

Donald Trump vann Michigans 16 elektorsröster över Clinton i Michigan med drygt 10 000 röster. Han har krävt att omräkningarna skulle stoppas.

”Gröna partiet drog precis tillbaka sitt omräkningskrav i Pennsylvania och de förlorar röster i omräkningen i Wisconsin. Bara en bluff av Stein for att samla in pengar”, twittrade Trump under söndagen.

”Vi behöver ett nytt röstsystem”

I lördags drog Jill Stein tillbaka sin begäran om omräkning i Wisconsin, sedan domaren i delstatsdomstolen beslutat att hon skulle behöva betala in en miljon dollar i säkerhet, för att täcka kostnader för omräkningen.

Det betyder att det inte finns en chans för Hillary Clinton att gå om Trump. Hon hade behövt vinna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania för att ens ha en chans.

Dock har Gröna partiet lämnat in ett formellt krav på omräkning till en federal domstol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under träffen utanför Trump tower sa hon att pengarna som har samlats in inte kommer att gå till något annat än omräkningarna.

– Vi behöver bevis. Det här är ett steg till ett nytt röstsystem vi kan lita på, säger Jill Stein.

INTERAKTIV GRAFIK: Valresultatet – stat för stat

TV: Trump hävdar valfusk – men saknar helt bevis

ARTIKELN HANDLAR OM