Rune, 3, fastnade i en brinnande bil

Foto: Privat
Johannas son Rune räddades ur den brinnande bilen.
NYHETER

På väg hem från synkontrollen på sjukhuset hamnade familjen mitt i mardrömmen – snart stod bilen i lågor mitt på riksväg 41, skriver GP. Mitt i kaoset befann sig treårige Rune.

– Jag trodde aldrig jag skulle ta mig ut ur bilen, säger mamma Johanna till Aftonbladet.

Det var på tisdagen som Johanna och hennes familj körde hem mot Skene från Borås sjukhus, där de varit på synkontroll för Rune, 3. Johanna satt i bilen och sambon körde – i bilen fanns förutom Rune också Astrid, 2, med.

På vägen hade Johanna uppmärksammat sin sambo på det dåliga väglaget. Han kör aldrig för fort, men det nollgradiga vädret skapade problem. Plötsligt sa han: ”nu kommer vi att krocka”.

– Med de orden tappade bilen fäste och for in i räcket på motsatt sida av vägen. Bilen slog runt och barnen skrek, säger Johanna.

Direkt efteråt knäppte hon upp sitt bälte och letade efter utvägar. Till slut hittade hon en öppning – ett av fönstren hade krossats, men var delvis täckt av diket utanför.

– Jag trodde aldrig jag skulle komma ut där, men lyckades åla mig ut, säger hon.

Foto: Privat
Johanna och sonen Rune.

Såg lågorna

Hennes sambo knäppte loss lilla Astrid och lyckades skicka ut henne genom fönstret. Men när han började försöka knäppa loss Rune såg Johanna att bilen hade börjat brinna och skrek på honom att skynda sig.

– Men så hör jag honom säga att han inte kan komma ut, jag fick panik. Men vi handlade tillsammans och lyckades till slut få ut honom, säger Johanna.

Johanna berättar att alla som stannade vid deras bil var otroligt hjälpsamma och stöttande. En lastbilschaufför släckte branden med sin brandsläckare, andra ringde på hjälp och erbjöd skjuts och jackor.

– Alla från brandkår till privatperson var otroligt snälla och hjälpsamma. Barnen fick varsitt gosedjur av ambulanspersonalen och Rune fick en mössa med Räddningstjänstens logga på. Vi vill verkligen tacka alla, säger hon.

Foto: Privat
Rune fick en mössa av Räddningstjänsten efter den dramatiska händelsen.

”Vill tacka alla”

Familjen mår bra efter omständigheterna, även om Johannas sambo fick lite skärsår och hon själv har ont i nacken. Hon beskriver det som att familjen hade änglavakt.

– Nu fick vi också se hur viktigt det är med bälte och bilbarnstol. Det hjälper mer än man tror, alla satt rakt upp och ned kvar på sina platser, ingen for omkring, säger Johanna.

Hon är noga med att påpeka att hon inte vill framstå som någon hjälte i sammanhanget.

– Vi agerade tillsammans, och jag vill mest av allt tacka alla som var på plats och hjälpte till på olika sätt, säger Johanna.