De dissar fyrverkerier – i år igen

NYHETER

Vill du ringa in det nya året med bomber och granater?

Då får du handla någon annan stans än på Ica Maxi. För åttonde året i rad dissar matvarujätten fyrverkerierna, skriver VLT.

– Av hänsyn till djur och natur, skriver butiken i Erikslund i Västerås på Facebook.

Även byggvarukedjan Bauhaus väljer att inte sälja fyrverkeripjäser i år – och det är inte bara våra fyrfota familjemedlemmar som tycker illa om starka ljud. Även människor som lämnat kriget bakom sig kan tycka att smällarna är otäcka.

”Fyrverkerier är fina att titta på, men de orsakar både personskador och bränder varje år. De är även skadliga för miljön, till exempel genom utsläpp av metaller”, skriver Bauhaus i ett pressmeddelande.

Nu hoppas kedjan att fler varuhus följer deras exempel. Konkurrenterna Rusta slutade också sälja fyrverkerier för ett par år sedan. För djurens skull – men också för miljön, säger presskontakten Cecilia Gärdestad.

– Självklart har fyrverkerier varit en stor försäljning för oss. Men vi tror att det är bättre. Det var ett ganska enkelt val, säger hon.

Rusta har fått mestadels positiva reaktioner på beslutet.

– Jag tror att marknaden idag uppskattar att de stora aktörerna inte säljer, säger Cecilia Gärdestad.

Fortsätter sälja: ”Hör till – och glädjer många”

För fyrverkerifantaster finns fortfarande flera alternativ inför tolvslaget. Både specialiserade återförsäljare och kedjor. Två av dem är varuhusen Hornbach och ÖoB.

Camilla Salomonsson är VD-assistent och affärsutvecklare på ÖoB. Hon uppger att varuhuset uppmuntrar kunderna att använda pjäserna ansvarsfullt och riskmedvetet, men att de inte vill ta bort fyrverkerier ur sortimentet.

”Det hör nyårsfirandet till och är till stor glädje för många, varför ÖoB kommer att sälja fyrverkerier inför nyårsafton 2016”, skriver Camilla Salomonsson i ett mejl.

Aftonbladet har sökt Hornbach för en kommentar.