Sammansvärjning för att mörda politiker

NYHETER

Tio personer som misstänks ha planerat attacker mot politiker, invandrare och moskéer har gripits i Frankrike.

De uppges alla ha kopplingar till en 21-årig högerextremist som greps i somras och då drev en hyllningssida till Anders Behring Breivik.

21-åringen har bland annat skrivit om att döda ”svarta, knarklangare, invandrare och militanta jihadister”, skriver Le Parisien.

De misstänkta uppges vara mellan 17 och 25 år och greps under tisdagen runt Marseille och i Seine-Saint-Denis norr om Paris, skriver tidningen Le Parisien.

Gripandena är en del i en utredning som rör högerextrema aktivister och har föregåtts av en fyra månader lång förundersökning, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Hittade revolvrar och gevär

Den 28 juni greps en 21-årig högerextremist i Bouches-du-Rhône, departementet som Marseille är huvudstad i. Han drev då en hyllningssida på nätet tillägnad den norske terroristen Anders Behring Breivik och skrev om att döda ”svarta, knarklangare, invandrare och militanta jihadister”. I 21-åringens hem hittades två revolvrar och ett gevär, skriver Le Parisien.

De tio personerna, nio män och en kvinna, som greps på tisdagen uppges alla ha kopplingar till 21-åringen.

”Planerade attackera Mélenchon”

Politikerna de ska ha förberett attacker mot är Christophe Castaner, talesperson för den franska regeringen, och den radikale vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon. De gripna misstänks även ha planerat att slå till mot moskéer. Förberedelserna ska dock inte ha varit långt gångna.

– De var bara på ett tidigt planeringsstadium, säger en källa till AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Politik