Barnen tröttnade på fartdårar – byggde eget väghinder

NYHETER

Bilarnas hastighet har varit ett hett samtalsämne i Saxnäs, vilket även barnen varit medvetna om. Så när de såg sin chans fixade de ett eget väghinder, skriver Västerbottens Folkblad.

– De såg att det hjälpte och tyckte att det var ett jättelätt sätt att fixa ett problem på, säger mamman Camilla Stenlund till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Elliot Westlin, 12, Max Stenlund, 13, Tea Stenlund, 12, och Frida Oscarsson, 13.

Camilla Stenlunds barn går i Saxnäs grundskola som ligger i Vilhelmina kommun. För att ta sig dit måste man gå längs en väg där vissa bilar kan köra förbi i 100 kilometer i timmen.

– Så vi vuxna har pratat mycket med barnen om att de måste vara försiktiga då bilarna kör för fort, säger Camilla.

Barnen som varit medvetna om de vuxnas upprördhet över trafiken fick därför en idé när de lekte. Camillas barn och några andra hade lagt ut gräs på den trafikerade vägen. När de upptäckte att det fick bilarna att sakta ned bestämde de sig för att göra hindret större – det som till en början var ett bus blev ett väghinder.

– De såg att det hjälpte och tyckte att det var ett jättelätt sätt att fixa ett problem på.

”Kan inte bygga väghinder som man vill”

Väghindret, som gjordes för en vecka sedan, togs bort när de vuxna upptäckte det.

– Vi berättade för barnen att det inte var så lämpligt att leka längs en landsväg. De var ganska sura, det tyckte inte att de gjort något fel utan att det var de som kört för fort som gjort det, säger hon och fortsätter:

– Det blev en moralisk debatt. Vi vuxna tyckte egentligen att de gjort något bra men att det inte var riktig okej i alla fall. Även om man tycker att det är ett bra initiativ så kan man inte bygga ett väghinder som man vill.

Enligt Camilla har de försökt att få myndigheter och politiker att göra något åt vägen men inget särskilt har hänt. För även om trafiken innebär att de får mycket besök är vägen inte byggd för det, utan måste anpassas på något sätt.

– Man går bara på tå och väntar på att det ska hända en olycka. Det är tråkigt att man ska behöva vänta på det för att det ska bli någon förändring.

Kanske har barnens påhitt väckt frågan.

– Man hoppas att deras upptåg kan leda till att vi får en bredare diskussion om hur vi kan lösa trafiksituationen. För barnen ska inte behöva bygga snöhinder i vinter, det här känns lite som ett rop på hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Vilhelmina