Spelet om regeringsmakten

Björklund om Alliansens största spricka: Rör till det

Av: 

John Granlund

Niklas Eriksson

NYHETER

Jan Björklund (L) kallar de senaste dagarna för Alliansens största spricka hittills.

På tisdagskvällen kommenterade han turbulensen som uppstått efter Moderaternas SD-utspel.

– Vad Moderaterna tänker sig för samarbete med SD är för mig väldigt oklart, säger Björklund till Aftonbladet.

Hela havet stormar i Alliansen efter M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel förra veckan - partiet vill nu samarbeta med SD i enstaka frågor.

I går morse gick Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson ut med ett ultimatum till Moderaterna i en radiointervju.

– Antingen så pratar de med oss eller så pratar de med SD, sa han.

”Rör till det”

Senare under dagen backade han dock en aning och beskrev uttalandet som en "olycklig formulering".

Liberalernas partiledare Jan Björklund upprepar på tisdagskvällen att han förväntar sig en förklaring från Moderaterna och Anna Kinberg Batra vad de menar med sitt utspel.

– Vi har varit eniga i tio år i Alliansen om att inte förhandla med Sverigedemokraterna och det är klart att det här rör till det, det visar de här senaste dagarnas diskussioner, säger Jan Björklund.

Är det här Alliansen största spricka hittills?

– Ja det är det ju, men det är ju å andra sidan fullt överkomligt. Men det Moderaterna behöver göra är att precisera exakt vad de menar, säger Jan Björklund.

Kräver svar från M

Björklund säger att han vill veta vad M tänker sig eftersom han anser att det i nuläget är ”rätt oklart”. L-ledaren säger att den senaste tiden inte varit Alliansen bästa men att målet fortfarande är att vinna valet 2018 och bilda alliansregering.

– Vi tror på Alliansen och jag utgår från att Moderaterna också gör det och vill förhandla ihop sig inom Alliansen, säger Björklund.

Kan ni enas i den här frågan?

– Just i inställningen till SD har vi ju olika inställning men jag vill betona att vi är överens om att om Alliansen blir större än de rödgröna tar vi ju över regeringsmakten och det gör vi utan något samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi är inte beredda att sätta oss i en regering där Alliansen skulle vara mindre än de rödgröna för det skulle betyda att SD kan utpressa en sådan regering och säga ”gör ni inte som vi vill så fäller vi er”, så kan de säga hela tiden och man hamnar snabbt i ett starkt beroende.

”Också väldigt eniga”

Han säger att det i så fall vore bättre att Alliansen gemensamt samarbetar över blockgränserna.

– Vi har olika uppfattning om vad som händer om Alliansen blir mindre än de rödgröna, det är ju helt uppenbart. Men vi är också väldigt eniga om att målet är att vinna valet och då bildar vi regering tillsammans.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

SNABBKOLL: M öppnar för SD – vad det handlar om på en minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Liberalerna

Jan Björklund

Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Sverigedemokraterna

Politik