Pedagog skrev ”klant” i pannan på barn

Foto: Fredrik Sandberg/TT
NYHETER

Ett barn ramlade och blötte ner sig under en skogsutflykt med fritids.

Då skrev en pedagog ”klant” i pannan på barnet med tuschpenna, skriver Barometern.

Nu hotas kommunen av skadestånd för kränkningen.

Det var i höstas som barnen på ett fritids i Nybro kommun skulle ut på en skogsutflykt. Det var kallt ute så barnen blev ombedda att ta det försiktigt då de skulle vara iväg ett par timmar.

Enligt en anmälan till Barn- och elevombudsmannen sa en av pedagogerna innan gruppen gav sig iväg, att den som blötte ner sig först skulle få en skylt att bära efteråt med texten ”dagens klant”.

Någon skylt blev det inte. När barnen kom tillbaka till fritids efter utflykten skrev pedagogen istället ”klant” med en tuschpenna i pannan på barnet som ramlat och blött ner sig,

”Skolcheferna höll möte”

Skolcheferna höll ett möte när händelsen blev känd, och enligt dem finns det inget som tyder på återkommande kränkningar. Barnet som fick klant skrivet i pannan bedöms inte ha påverkats av händelsen, skriver Barometern.

Kommunen ansåg ändå att händelsen var allvarlig och anmälde den till Barn- och elevombudsmannen, BEO. Myndigheten konstaterar att barnet kränktes när pedagogen skrev klant i pannan, men anser att kommunen gjort vad de skulle efteråt genom att händelsen anmäldes och utreddes.

Enligt Barometern framställer BEO ett skadeståndsanspråk på 10 000 kronor mot kommunen för barnets räkning. Senast den 3 februari ska Nybro kommun ange sin inställning till kravet.

ARTIKELN HANDLAR OM