Sjuksköterskan Erikas tips om kräksjukan: ”Ta ert ansvar!”

Foto: Privat/TT
Erika vill att folk läser på rekommendationerna gällande vinterkräksjukan.
NYHETER

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut och meddelade att kräksjukan är värre än den varit på flera säsonger. Och någon som tycker att alla borde ta sitt ansvar i detta är Erika Blommendahl, skriver Expressen.

– Jag tror inte att folk inser hur smittsamt det är, säger hon till Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten har tidigare gått ut med att kräksjukan är värre än den varit på tre säsonger. En som tycker att vinterkräksjukans framfart har blivit värre på senare år är tvåbarnsmamman och sjuksköterskan Erika Blommendahl. Det är inte bara under vintermånaderna som det finns en risk att bli smittad nu för tiden, menar hon.

– Det bröt ut två gånger förra våren. Man får aldrig vara trygg och lugn.

Erika har funderat på detta och tror att det har att göra med att vi har blivit slarvigare när vi väl blir sjuka. För som hon minns det var det inte lika illa när hon var ung.

– Jag tror inte att folk inser hur smittsamt det är.

Med detta i åtanke skrev hon ett inlägg på Facebook för att upplysa föräldrar och övriga om vinterkräksjukan och sprida kunskap om hur man ska skydda sig själv – och andra. Hennes uppmaning är ”Ta ert ansvar!”:

 • EN enda liten droppe från kräkning/diarré kan innehålla miljontals virus och det behövs ibland endast 10–100 viruspartiklar för att bli smittad.

 • Om någon kaskadkräks på dagis så flyger det runt hundratals små smittdroppar i luften under en stund. Otur för alla som är i närheten.

 • Viruset kan överleva i veckor på leksaker, handtag osv. Så om du haft magsjuka – grattis, ingen lär vilja hälsa på er på några veckor. Ärlighet uppskattas!

 • Handsprit hjälper INTE (det måste ju alla veta). Tvål och vatten hjälper, men kolla gärna in filmer om HUR man ska tvätta händerna.

 • Städa med klorin, lägg leksaker i karantän, tvätta allt annat i minst 70 grader.
  Folk kan lika gärna stanna hemma hela veckan för väldigt få personer vet vad ”sista symptom” egentligen betyder.

 • Jag hoppas alla vet att viruset inte dör i minusgrader.....!

”Tänk lite längre”

Erika tror att många är för snabba med att återvända till jobb och att skicka sina barn till förskolor och skolor – trots att det inte är helt riskfritt.

– Det är viktigt att man läser på rekommendationer och verkligen följa dem – var hellre hemma tre dygn för säkerhets skull. Jag förstår att alla kanske inte kan det men mycket beror på att vi slarvar, säger hon och fortsätter:

– Det räcker om det är en som inte följer rekommendationerna – skulle alla följa dem skulle det begränsa antalet insjuknade.

Hon uppmanar alla att tänka efter lite, när det kommer till vinterkräksjuka. Detta med tanke på de i samhället som är mer utsatta om de drabbas.

– Gör det för allas skull, tänk lite längre.

FAKTA

Så undviker du att smitta andra

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten

 • Laga inte mat åt andra

 • Var extra noga med din personliga hygien

 • Var inte på platser där du kan smitta andra

 • Var hemma från förskola, skola, arbete eller andra aktiviteter minst ett dygn efter att du blivit helt symtomfri från både kräkningar och diarré. För barn på förskola gäller två dygn.

Källa: Vårdguiden.