Lavinrisk i norra Sverige – tåg ställs in

NYHETER

Väg- och tågtrafiken i Norrbotten störs av snöoväder och lavinrisk, meddelar Trafikverket.

Tåg är inställda och E10 är avstängd mellan Björkliden och norska gränsen.

”I norra Lapplandsfjällen förväntar vi oss många spontana laviner på branta ostsluttningar och där avråder vi från all vistelse i lavinterräng”, skriver Naturvårdsverkets tjänst för lavinprognoser på sin sajt.

Foto: Staffan Lövstedt/TT / SvD
Kebnekaise.

Trafikverket varnar för laviner och oväder i Norrbotten. Viss tågtrafik ställdes in på fredagen och E10 stängdes av mellan Björkliden och norska gränsen.

Tågresenärer uppmanas att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa.

– Jag vet att SJ har ställt in sina tåg. Det är passagerartåg som inte körs, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hård vind för norra Lapplandsfjällen. Västliga eller nordvästliga vindar kan uppnå en styrka på mellan 15 och 20 meter per sekund. Risk finns för snödrev. Vinden avtar under natten mot lördag.

En klass 1-varning är även utfärdad för vindar på mellan 14 och 18 meter per sekund i Jämtlandsfjällen.

”Spontana laviner”

Även Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser varnar för lavinfaran i fjällen:

”Räkna med kraftigt snödrev som gör det svårt att vistas på kalfjället. Snödrevet innebär också att branta läsluttningar och platser omedelbart under dem blir lavinfarliga”, skriver Lavinprognoser på sin sajt.

Stora mängder snö kommer att lägga sig på läsidorna. Den västliga vinden gör att det är på fjällsidor som lutar åt öster som drevsnön kommer att lägga sig.

”I norra Lapplandsfjällen förväntar vi oss många spontana laviner på branta ostsluttningar och där avråder vi från all vistelse i lavinterräng”, skriver Lavinprognoser.