Storasyskon påverkar småsyskons skolval

Av:  TT

Småsyskon ser till sina äldre syskons utbildningsval när det är dags för dem att välja riktning. Arkivbild.
Småsyskon ser till sina äldre syskons utbildningsval när det är dags för dem att välja riktning. Arkivbild.

Småsyskon tar rygg på sina äldre syskon när det kommer till val av utbildning. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Forskarna har samlat data från fyra länder, bland andra Sverige.

"Vi ser samma mönster i Chile och Sverige, trots stora skillnader i allt från utbildningssystem till kultur och grad av ojämlikhet i samhället", säger Adam Altmejd, doktor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och Handelshögskolan, samt en av författarna till studien.

Sedan tidigare är det känt att föräldrars utbildning och yrke har betydelse för ungdomars skolval. Nu pekar forskare på storasyskonets utbildningserfarenhet och ser att den har en direkt påverkan när yngre syskon väljer riktning i livet.

"Vi ser att effekten av storasyskonens val påverkar individer i alla typer av familjer. I USA ser vi dock en mycket starkare effekt bland personer från studieovana hem. Vi ser då att i denna grupp är sannolikheten att läsa på ett fyraårigt college upp till sex gånger högre för personer med äldre syskon som gör det", säger Adam Altmejd.

Forskarna anser att fenomenet är en förklaring till varför utbildningsväsendet fortfarande är ojämlik.

Studien har publicerats i Oxfordtidskriften The quarterly journal of economics.

Publisert: