Mathjälp till barn släpps in i Venezuela

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Skolbarn i Venezuela ska få matstöd från WFP. Arkivbild.
Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Skolbarn i Venezuela ska få matstöd från WFP. Arkivbild.

NYHETER

Venezuela och FN:s livsmedelsprogram WFP är överens om att förse 185 000 skolbarn med mat i år.

– Det här är det första steget i en serie av ambitiösa projekt som kommer att ge livsmedelsstöd till alla i Venezuela, sade president Nicolás Maduro i ett tv-sänt tal från presidentpalatset, där WFP-chefen David Beasley också deltog.

Antalet undernärda barn i Venezuela har ökat sedan landet drabbades av en utdragen ekonomisk kris. Många har inte råd att köpa tillräckligt med mat och landets vårdsystem kan inte ge mycket hjälp. I en färsk studie bedömdes 16 procent av barn under fem år i fem delstater lida av akut undernäring.

Förhoppningen är att programmet ska kunna växa till 1,5 miljoner barn i slutet av skolåret 2022–2023, skriver WFP i ett uttalande.

Hjälporganisationer har länge pressat Maduro att tillåta dem att ge livsmedelsstöd i Venezuela. Oppositionen i landet har hävdat att Maduro ställt politiska motkrav för att släppa igenom stödet, något som presidenten själv har nekat till.

– Tack för att du låter oss vara självständiga och inte låta någon del av vårt arbete politiseras av någon, sade Beasley i sändningen.

Publicerad: