Malmö vill se sluta skjut mot kvinnovåld

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna von Reis, avdelningschef i Malmö stad och medlem i styrgruppen för Sluta skjut, när projektet presenterades 2018.
Foto: Johan Nilsson/TT
Anna von Reis, avdelningschef i Malmö stad och medlem i styrgruppen för Sluta skjut, när projektet presenterades 2018.

NYHETER

Malmö vill inleda försök med en variant av projektet Sluta skjut, men nu som en insats mot partnervåld. Fokus ska ligga på att få män att sluta slå sina partners, skriver Sydsvenskan.

Sluta skjut har varit en framgång i kampen mot gängskjutningar i Malmö, och nu har styrgruppen för projektet beslutat att göra en förstudie om möjligheter att ta efter en amerikansk metod för att stoppa våld i nära relation. Den metoden är framtagen vid John Jay College of Criminal Justice, som även låg bakom det projekt som i Sverige blev Sluta skjut.

– Vi vill veta vad den här strategin innebär. Vi ska prata med dem i USA för att förstå lite mer om innehållet och om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att prova det här i Sverige, säger Anna von Reis, avdelningschef i Malmö stad och medlem i styrgruppen för Sluta skjut, till tidningen.

Förstudien ska vara klar i juni.

– Jag ser jättepositivt på det här. Jag tror att man skulle kunna nå en hel del av de här gärningsmännen på det här sättet, och därmed skydda kvinnorna, säger Viveka Smidvall, sektionschef för Malmöpolisens arbete mot brott i nära relation, till Sydsvenskan.

Sluta skjut är ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet och riktar in sig på nyckelpersoner inom grovt kriminella kretsar

Projektet sjösattes 2018 och gängskjutningarna i staden har sedan dess minskat. Projektet har förlängts i tre år och ska även införas i Göteborg och kan komma att spridas till ytterligare städer.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN