Coronapandemin

Mystiskt hål i statistiken: Varför vaccinerar sig inte 60-plussarna?

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Fler och fler svenskar erbjuds nu att vaccinera sig mot covid-19.

Men fortfarande tvekar en stor del av de äldre och avvaktar.

Något som bland annat gett Region Västernorrland huvudbry.

I takt med finare väder och fler som vaccineras växer utmaningen att få invånarna att fortsätta att följa råd och rekommendationer, enligt flera av landets länsstyrelser.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om har flera verksamhetsutövare under en längre tid varnat för svårigheterna att undvika trängsel bland besökare på restauranger, uteserveringar, butiker och handelsplatser, då många hänvisar till att de är vaccinerade eller har antikroppar.

Samtidigt indikerar flera län att många inför stundande festligheter som studentskivor, dop, bröllop och andra firanden försöker att runda lagstiftningen.

Många äldre har inte bokat tid

Och även om vaccinationerna nu rullar på i regionerna, så har flera svårigheter identifierats.

I Västernorrland hade bara cirka 60 procent i åldersgruppen 65-74 år bokat vaccinationstid under förra veckan.

Några i samma åldersgrupp väljer bort vaccinet när de inser att de ska få Astra Zenecas vaccin, rapporterar regionen, och vädjar nu om hjälp på nationell nivå gällande råd för hur man ska hantera den här gruppen.

”Vikten att åldersgruppen vaccinerar sig är stor då den riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva sjukhusvård”, skriver länsstyrelsen i Västernorrland.

Sollefteå sjukhus är ett av tre sjukhus inom Region Västernorrland.

Foto: Mats Andersson

Tackar nej till Astra

Även i gruppen 60–64 år är det fortfarande en stor andel av invånarna som inte har bokat vaccinationstid, trots att denna grupp får ett annat vaccin.

Enligt regionen är det svårt att veta vad den minskande efterfrågan beror på.

Man har kommunicerat i sociala medier och delat inlägg kring att man nu öppnar bokningarna för 60-plussarna samt uppmanat 65-åringar och äldre att boka tid.

För att råda bot skriver regionen att man i dagsläget arbetar med informationskampanjer för att nå ut till de båda grupperna.

Också i Jämtland konstaterar länsstyrelsen att det är en utmaning att motivera gruppen 65-70 år att vaccinera sig, då med vaccinet från Astra Zeneca.

”Det finns kapacitet för att vaccinera alla doser vi får. Problemet är att en del personer som är inbokade för vaccination med Astra Zenecas vaccin tackar nej”, skriver länsstyrelsen.

Samma sak gäller i Dalarna där vårdcentralerna ser en ökad skeptisk inställning till att ta Astras vaccin och flera personer har avstått från vaccinering eller valt att vänta. Även i Gävleborg säger flera nej till Astras vaccin och vänder vid vaccinationsmottagningen.

I Västmanland däremot upplever man tvärtom ett behov av att kunna förklara varför invånare som är yngre än 65 år inte frivilligt kan välja att ta Astra Zenecas vaccin.

”Om de eventuella biverkningarna är så ovanliga, varför kan man då som privatperson inte få göra en egen riskbedömning?”, skriver länsstyrelsen.

Vaccinering av sjuk- och äldreomsorgspersonal i Malmö i början av januari i år. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Kan sänka förtroendet

I takt med att fler och fler svenskar nu erbjuds vaccin så konstaterar flera län att efterfrågan på tydlighet ökat.

I Västerbotten ser man ett fortsatt stort intresse i media och bland allmänheten kring vaccinering mot covid-19, men noterar samtidigt en växande kritik runt vaccinationsprocessen och brister i bokningssystemet.

Man skriver även att förtroendet för samhällets institutioner därmed kan påverkas negativt framöver på grund av fortsatta förseningar och brutna löften.

Även länsstyrelsen i Värmland varnar för att den tillfälliga pandemilagen i kombination med såväl tidigare råd och rekommendationer – samt nya och uppdaterade – kan upplevas som röriga och att det tillsammans med otydlighet kring vaccinationerna kan sänka förtroendet för aktuella myndigheter.
 

Så gör du för att bromsa smittspridningen

 • STANNA HEMMA i minst sju dygn om du haft symtom, även milda, i över ett dygn, och inte testat dig. Gäller både vuxna och barn. Du ska ha känt dig frisk och varit feberfri de två sista dagarna hemma.
  Läs mer här.
 • TESTA DIG FÖR COVID-19 vid symtom. Gäller även skolbarn. Hur du går tillväga för att testa dig i just din region finns information om på 1177 Vårdguiden.
  Läs mer här.
 • ISOLERA FAMILJEN om någon är smittad. Stanna hemma i minst sju dagar och testa dig/barnen efter fem dagar.
  Läs mer här.
 • JOBBA HEMIFRÅN om du har möjlighet.
 • ANVÄND MUNSKYDD i kollektivtrafiken och undvik om möjligt rusningstid om du måste resa.
 • HÅLL AVSTÅND till andra och avstå från fester, bröllop, begravningar och liknande större tillställningar. Max 8 personer är tillåtna vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  Läs mer här.
 • UMGÅS MED FÅ PERSONER och träffas gärna utomhus.
 • HANDLA ENSAM och undvik miljöer där det kan uppstå trängsel.
 • VARIT UTOMLANDS? Då gäller hemmakarantän i minst en vecka, att testa sig för covid och göra ytterligare ett test efter fem dagar.
  Läs mer här.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blir fas 4 – detta gäller i din region

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Astra Zeneca

Region Västernorrland

Vaccin