Biden ska börja få underrättelseuppdateringar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
GSA-chefen Emily Murphy har hamnat i blickfånget då hon tidigare hindrat att pengar till den tillträdande presidenten Joe Biden betalas ut. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
GSA-chefen Emily Murphy har hamnat i blickfånget då hon tidigare hindrat att pengar till den tillträdande presidenten Joe Biden betalas ut. Arkivbild.

Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Han ska också börja få ta del av de dagliga underrättelseuppdateringarna.

USA:s president får dagligen en underrättelseuppdatering, för att hållas à jour med världsläget. Det brukliga är att en tillträdande president också får ta del av denna.

Trycket har vuxit på den avgående presidenten Donald Trump att tillåta det, även från högt uppsatta företrädare för hans eget parti.

En källa i Vita huset uppger nu att tillstånd givits för att Biden ska få informationen. Biden själv bekräftar att han erbjudits att ta del av uppdateringarna, men att han ännu inte deltagit i någon sådan.

Undertecknat dokument

Dessutom skriver myndigheten General services administration (GSA) – ledd av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – till slut under dokument som gör att resurser till Biden och tillträdande vicepresidenten Kamala Harris frigörs.

"Det här slutgiltiga beslutet är ett definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter", skriver Biden–Harris-staben.

Staben lägger i uttalandet till att möten de kommande dagarna inleds mellan Bidens representanter och statsanställda för att bland annat diskutera pandemiåtgärder.

Kritiken mot att GSA hittills dröjt med utbetalningarna har vuxit de senaste dagarna, även från republikanska kongressledamöter.

Enligt ett brev från GSA till Biden som CNN fått tillgång till skriver Murphy att hon inte pressats av Vita huset att fördröja utbetalningen, men att hon och myndighetens anställda däremot tagit emot flera hot, för att "få mig att fatta beslutet förhastat".

"Avgöras av valprocessen"

Till följd av utvecklingen, där bland annat valresultatet i vissa delstater fastställts, ger hon nu Biden tillgång till medlen, även om hon inte beskriver honom som tillträdande president.

"Den verkliga vinnaren av presidentvalet kommer att avgöras av valprocessen som beskrivs i konstitutionen", skriver hon.

President Donald Trump tackar på Twitter Murphy för hennes arbete. Han skriver att kampen om valsegern fortfarande inte är över, men att att Murphy trakasserats, och att han nu rekommenderar henne att "göra vad som krävs" enligt regelverket.

Publicerad: