WHO-bas avfärdar etiopiska arméns anklagelser
Publicerad 2020-11-19
Etiopens arméchef anklagar Världshälsoorganisationens chef för att stödja separatisterna i Tigray i den blodiga konflikt som pågår.
Samtidigt hävdar separatistgruppen TPLF att universitetsstudenter och civila har fallit offer för ett flyganfall i regionhuvudstaden Mekele.
Enligt arméchefen Berhanu Julas uppseendeväckande anklagelser har Världshälsoorganisationens (WHO) chef, tigreanen Tedros Adhanom Ghebreyesus, försökt hjälpa separatistgruppen TPLF.
Han är en "brottsling" som har "vänt på alla stenar" för att hjälpa TPLF, bland annat med diplomatiska insatser, säger den federala arméns ledare vid en presskonferens, utan att lägga några bevis till sina anklagelser.
– Vad väntar ni er av honom när hans grupp och hans gelikar går in i ett krig?
"Arbetar alltid för fred"
WHO har valt att inte kommentera utspelet från officiellt håll, men Tedros Adhanom Ghebreyesus tillbakavisar dem i ett uttalande där han uppmanar alla inblandade att tänka på civilbefolkningen. Den enda sida han står på är fredens, skriver han.
"Som barn fick jag se krigets destruktiva väsen. Jag har levande minnen av strider och de fruktansvärda mänskliga kostnaderna. Som vuxen har jag använt den personliga erfarenheten till att alltid arbeta för fred, att föra stridande parter samman och starta samtal för att nå fred", lyder WHO-chefens meddelande.
Västerländska diplomatkällor i Genève, där WHO har sitt säte, har sagt att det i detta skede inte finns någon anledning att ifrågasätta Tedros Adhanom Ghebreyesus i hans yrkesroll.
Uppgifter om flygräd
Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed, inledde i början av november en militär operation i Tigray, som ligger på gränsen mot Eritrea. Striderna mellan federala styrkor och TPLF har hittills drivit omkring 36 000 människor på flykt över gränsen till Sudan, enligt sudanesiska myndigheter.
Arméns styrkor säger sig ha tagit kontroll över flera orter och vara på väg mot regionens huvudstad Mekele, som har omkring en halv miljon invånare. Flygvapnet anföll staden under torsdagen, enligt TPLF, som uppger att "många universitetsstudenter och andra civila" föll offer.
Uppgifterna från de stridande parterna är näst intill omöjliga att verifiera, då Etiopiens federala regering har kapat tillgången till internet och telefonnätet och hindrar människor från att ta sig dit.