Nyheter

Igenbommat Europa gläntar på dörren

Av: 

TT

NYHETER

Storbritannien och Frankrike börjar kika fram från skyttegravarna, efter de senaste veckornas intensiva batalj mot coronaviruset.

I bägge länder planeras det för en försiktig nedtrappning av restriktioner.

Samhällslivet i England kommer att återgå till något mer normalt läge från och med den 2 december, efter de senaste veckornas tuffa pandemipåbud. Storbritanniens regering förbereder en "vinterplan", där restriktioner kommer att fördelas på tre olika nivåer som ska kunna införas i olika delar av riksdelen.

De regler som hittills gällt för hela England har gjort att myndigheterna fått coronavirusets spridning under kontroll och gett vården lite respit, enligt regeringskansliet på Downing Street i London.

Den brittiske finansministern Rishi Sunak säger till Sky News att landets ekonomi är under enorm press. Att omkring 750 000 jobb gått förlorade måste tas med i beräkningarna "när vi överväger hur vi på bästa sätt bekämpar viruset", säger han.

"Kommer fortsätta"

I Frankrike planerar regeringen att släppa på tömmarna i tre etapper: i början av december, vid julhelgen och sedan efter årsskiftet, säger regeringens talesperson Gabriel Attal till söndagstidningen Le Journal du Dimanche.

– Låt oss vara på det klara med att restriktionerna kommer att fortsätta och med det också begränsningen av rörelsefriheten, säger han.

President Emmanuel Macron ska hålla ett tal till nationen på söndagen och väntas där förklara mer i detalj hur landets strategi ska justeras.

När Frankrike införde nationella restriktioner i slutet av oktober var det för andra gången. Precis som i Storbritannien tycks det ha saktat ned smittspridningen. Det franska näringslivet är angeläget om att julhandeln ska kunna dra igång, vilket regeringen har lovat att den ska kunna göra om situationen förändras till det bättre.

Restaurangbranschen förväntas dock hålla stängt även fortsättningsvis.

Tysk förlängning?

I Tyskland gäller något lindrigare föreskrifter på federal nivå. Så här långt tycks antalet människor som insjuknar i covid-19 inte minska och regeringen ser ut att behålla greppet.

– Allt talar för att de nuvarande restriktionerna måste förlängas i ytterligare en tid bortom den 30 november, säger finansminister Olaf Scholtz i en intervju med tidningen Bild , där han säger att landet behöver agera på ett "pragmatiskt, byråkratiskt och smart sätt" för att samtidigt blåsa liv i den drabbade ekonomin.

Restauranger och barer har stängts, men affärer och skolor hålls öppna som vanligt. Förbundskansler Angela Merkel ska diskutera läget med förbundsländernas ledare på onsdag.

Markus Söder, ledare för regerande CDU:s bayerska systerparti CSU, säger till Bild att påbuden bör förlängas i tre veckor, fram till strax före jul. Sedan bör man bland annat förbjuda alkohol på nyår, anser han.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: