Fängelse för Indienresenärer – eller inte

Av: 

TT

Publicerad:
Scott Morrison tvingas försvara sin pandemipolitik.
Foto: Joel Carrett/AP/TT
Scott Morrison tvingas försvara sin pandemipolitik.

NYHETER

Har du varit i Indien? Det blir 430 000 kronor i böter, kanske fem års fängelse. Eller nej, förresten...

Efter bitter kritik tonar Australiens regering nu ner de senaste hårda resereglerna.

Reglerna infördes plötsligt i förra veckan, och innebär att även australiska medborgare riskerar stränga straff om de försöker ta sig till landet från det just nu hårt covid-drabbade Indien. Enligt kritiker bryter detta mot grundläggande medborgerliga rättigheter, och luktar även rasism mot de många australier som har indisk bakgrund.

Premiärminister Scott Morrison satte sig på tisdagen i tv-soffor för att hantera kritiken, och väckte förvåning genom att betona att de avskräckande höga straffen inte kommer att användas.

"Stort sett noll"

– Jag tänker att troligheten att något sådant sker är i stort sett noll, säger han, om scenariet att australier döms till fängelse för att ha försökt resa hem.

– Jag tycker inte det är rätt att säga att dessa straff i sina hårdaste former väntas användas någonstans, tillägger han i en intervju med tv-bolaget Channel 9.

I straffskalan finns såväl upp till fem års fängelse som böter på maximalt 66 000 dollar (drygt 430 000 kronor).

De hårda reglerna har motiverats som just avskräckning, bland annat för att Australiens karantänsystem annars skulle riskera överbelastning om folk chansar. Systemet bygger på att resenärer isolerar sig på hotell, och antalet godkända platser är begränsat.

"Hur vågar ni"

Tusentals australier befinner sig i Indien, och flera kända röster säger att regeringen sätter deras liv i fara när de förbjuds att komma hem.

"Blod på era händer, premiärministern. Hur vågar ni behandla oss så här", skriver idrottsprofilen Michael Slater på Twitter.

Slater var tidigare cricketspelare, och har nu jobbat som cricketkommentator i Indien. För tillfället befinner han sig på Maldiverna, men får alltså inte åka hem till Australien.

Direktflyg Indien–Australien är stoppade fram till åtminstone mitten av denna månad. Och att försöka ta sig från Indien till Australien via andra länder är alltså inte heller tillåtet.

Publicerad: