Löfven köpte reservdel till rakapparaten – dagen före julafton

Svenskarna har vid upprepade tillfällen uppmanats att inte besöka köpcentrum och gallerior för att begränsa smittspridningen.

Trots det besökte statsminister Stefan Löfven en butik i centrala Stockholm dan före dopparedan för att söka en reservdel till sin rakapparat, uppger P3 Nyheter.

”Samtliga ärenden var ordnade så att trängsel kunde undvikas”, skriver pressekreteraren Mikael Lindström i ett sms till Aftonbladet.

Gång på gång har regeringen i skarpa ordalag beordrat svenskarna att själva ta ansvar för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

Skärpta råd och restriktioner har avlöst varandra, med uppmaningar om att stanna hemma och undvika onödig trängsel och besök i trånga inomhusmiljöer, som gallerior och köpcentrum.

Trots det har statsminister Stefan Löfven själv setts ute i julhandelsvimlet flera gånger under december.

Den 20 december var statsministern i Gallerian i centrala Stockholm.

Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet ska Löfven, tillsammans med sina livvakter, ha gått in i butiken Stjärnurmakarna och tittat på klockor. Och det var inte heller första gången han besökte Gallerian under december månad.

Statsministern ska ha besökt en butik på Kungsgatan i centrala Stockholm.
Statsministern ska ha besökt en butik på Kungsgatan i centrala Stockholm.

Köpte reservdel till rakapparaten

För P3 Nyheter bekräftar statsministerns pressekreterare att Löfven även var på stan den 23 december, då i en butik på Kungsgatan i centrala Stockholm.

”Statsministern sökte en reservdel till sin rakapparat”, skriver hans pressekreterare i ett sms till P3 Nyheter.

Aftonbladet har ställt frågor till statsminister Stefan Löfvens pressekreterare, om butiksbesöket den 23 december.

”Statsministern redogjorde i går för alla sina ärenden under december, inklusive det du frågar om. Samtliga var ordnade så att trängsel kunde undvikas och i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd. I övrigt har jag ingen ytterligare kommentar att lämna”, säger Mikael Lindström, pressekreterare åt statsminister Stefan Löfven.

Löfven ska även ha besökt Gallerian två gånger tidigare i december.

Enligt Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd från 14 december ska man undvika att i onödan besöka affärer och köpcentrum.

”Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där. Du bör om möjligt handla ensam och inte vistas i till exempel butiker under längre tid än nödvändigt” skriver Folkhälsomyndigheten i föreskrifterna.

Löfven: Oförsiktigt av Johansson

Stefan Löfven är inte den enda regeringsrepresentanten som trotsat rekommendationerna.

I mellandagarna avslöjades att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ute och shoppade i köpcentret Nova Lund, strax utanför Lund.

Något som Stefan Löfven då riktade stark kritik mot.

”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning om att det var oförsiktigt.”, uppgav Löfvens pressekreterare Mikael Lindström till DN.

Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Eliasson flög till Kanarieöarna

Enligt uppgifter till Expressen har även generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Dan Eliasson, flugit till Kanarieöarna fem dagar innan jul.

Det trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras.

Expressen har sökt MSB om generaldirektörens resa, som svarar:

”Av säkerhetsskäl kommenterar vi aldrig var vår generaldirektör befinner sig.”

Publisert:

LÄS VIDARE