Viking Line erkänner diskriminering av romer

Av: Sophie Stigfur

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

NYHETER

Två kvinnor nekades att gå ombord på Viking Lines tur mot Åbo.

Anledningen? De var romer.

Nu ska rederiet ersätta kvinnorna.

Det var inför en tur mot Åbo som två kvinnor nekades att gå ombord i StockholmViking Lines fartyg. Eftersom rederiet hade fått tips om att det skulle ske en våldsam uppgörelse på just den avgången, där såväl offer som förövare skulle vara romer, beslöt Viking Line av ”säkerhetsskäl” att avvisa alla romer från att åka med, uppger Diskrimineringsombudsmannen.

Stoppades av vakt

Enligt ett vittne ska en vakt ha sagt till kvinnorna att ”romer inte fick följa med båten eftersom det fanns ett hot”.

Diskriminering, slår DO fast.

Kvinnornas namn fanns inte med bland de tips som lämnats till rederiet om den stundande uppgörelsen – och det fanns ingen annan indikation på att de överhuvudtaget hade med saken att göra.

De ska därmed ses som vilka passagerare som helst, men nekades att resa enbart på grund av de är just romer.

– Vi var beredda att gå till domstol men då valde Viking Line istället att erkänna, säger Clas Lundstedt, pressansvarig.

Enligt DO har alltså Viking Line nu erkänt att det var diskriminering att neka de två kvinnorna på grund av deras etniska tillhörighet.

”Välkomnar att bolaget erkänner”

– Vi har förståelse för att bolaget befann sig i en svår situation mot bakgrund av de uppgifter man fått. Men det gör inte att bolaget hade rätt att avvisa alla som man uppfattade vara romer. Vi välkomnar att bolaget nu erkänner att det var fråga om diskriminering och att man gör rätt för sig i förhållande till kvinnorna, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet.

Kvinnorna får nu 25 000 kronor var i ersättning genom en överenskommelse via DO.

Aftonbladet söker Viking Line.

Publicerad:

LÄS VIDARE