Smittan ökar — skärpta restriktioner i Seoul

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Provsalar desinficeras inför högskoleprovet CSAT i Sydkorea.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Provsalar desinficeras inför högskoleprovet CSAT i Sydkorea.

NYHETER

Smittspridningen i Sydkorea har ökat till de högsta nivåerna sedan i mars – nu införs striktare restriktioner i huvudstaden Seoul.

De flesta uteställen i huvudstaden kommer behöva stänga vid 21, meddelade Seouls tillförordnade borgmästare Seo Jeong-hyup på fredagen, förhoppningen är att stoppa spridningen av coronaviruset.

Sydkorea rapporterade 629 nya fall av coronasmittade på torsdagen, vilket är den högsta dygnssiffran på nio månader för landet. Drygt tre fjärdedelar av fallen är i huvudstaden Seoul.

Invånarna uppmanas ställa in sina jul- och nyårsfiranden och regeringen överväger att införa striktare regler för social distans.

Under söndagen ska regeringen lämna besked om uppgraderade restriktioner som bland annat kan innebära nedstängning av karaokebarer, en gräns på max 50 personer vid sociala tillställningar och publikstopp vid sportevenemang.

– Det har gått tio dagar sedan vi uppgraderade reglerna för social distans i huvudstadsregionen Seoul, men smittan verkar fortfarande vara omöjlig att begränsa, sade premiärminister Chung Sye-kyun vid ett regeringsmöte.

Under torsdagen skrev närmare en halv miljon sydkoreanska elever ett slags högskoleprov. Myndigheterna är oroliga att detta ska bli en källa till smittspridning.

– Det är ingen överdrift att säga att Sydkoreas säkerhet hänger på prov-skrivarna, säger Yoo Eun-hae, landets utbildningsminister.

Publicerad: