Amy Coney Barrett, 48, är Trumps kandidat till HD

Amy Coney Barrett, 48, är Donald Trumps val till att fylla den tomma platsen i Högsta domstolen.

Vid en ceremoni i Vita husets rosenträdgård presenterade hon sig för det amerikanska folket.

Nu hoppas presidenten att den konservativa domaren ska hjälpa honom att säkra återval.

Strax efter klockan 23 svensk tid bekräftade president Trump spekulationerna. Det blir Amy Coney Barrett, 48, som är hans val till att fylla platsen efter avlidna Ruth Bader Ginsburg.

Han presenterade domare Barrett, som var omgiven av maken och sina sju barn, vid en ceremoni i Vita husets rosenträdgård.

Det var hans tredje kandidat till domare i Högsta domstolen under mandatperioden.

– Det är en ära att i dag nominera ett av vårt lands mest briljanta och begåvade juridiska tänkare till Högsta domstolen, säger Trump.

– Hon är fullständigt kvalificerad för jobbet. Du kommer bli fantastisk.

Donald Trump och Amy Coney Barrett
Donald Trump och Amy Coney Barrett

Uppmaning till demokraterna

Han gick igenom Barretts meriter och nämnde också att hon adopterat två barn från Haiti.

– Hon kommer bli historisk, om hon blir godkänd, som den första domaren i Högsta domstolen som är mamma åt barn i skolåldern, säger Trump.

Han uppmanade demokraterna att låta nomineringsprocessen bli respektfull och inte låta partipolitiska åsikter ta överhanden. Många ledande demokrater har reagerat med ilska över att Donald Trump så skyndsamt lanserat en kandidat för att kunna få henne godkänd innan valet i början av november.

Kan bli triumfkort

Enligt uppgifter till Axios kommer senaten inleda nomineringsförhören den 12 oktober och pågå i fyra dagar.

– Du kommer göra vårt land stolt, avslutade han innan han lämnade över podiet till Barrett.

– Jag älskar USA och konstitutionen. Jag är ödmjuk inför möjligheten att få tjäna Högsta domstolen, säger Amy Coney Barrett.

Många bedömare ser två förhoppningar för presidenten med det snabba valet av Barrett. Den katolska sjubarnsmamman, med starka åsikter mot abort, ses som ett trumfkort för att kickstarta Trumps valkampanj, särskilt bland sin troende, konservativa bas.

Om valresultatet hamnar i domstol kan det sluta i HD. Då är det viktigt för republikanerna att ha alla nio medlemmar på plats. Med Barrett har republikanerna favören 6–3 på bänken.

Hyllade döda domaren

Hon hyllade också avlidna HD-domaren Ruth Bader Ginsburg som en kvinna som slog sönder glastak och gav kvinnor en plattform på ställen där de tidigare inte var välkomna.

Det mesta av talet handlade dock om familjen, maken Jessie och de sju barnen, vilket inte överraskade eftersom mycket av analyserna inför beslutet handlat om att Trump vill säkra sitt redan starka stöd bland den evangelikala rörelsen. I den starkt troende och socialt konservativa gruppen är frågor som rör kärnfamiljen centrala.

– Jag är van vid att vistas i en grupp på nio, säger hon som en hänvisning till de nio domare som utgör Högsta domstolen.

Hon talade mycket om maken som fått ta mycket ansvar för familj och barn under hennes domarkarriär.

– Varje dag i 21 år har han frågat mig vad han kan göra för mig den dagen, säger hon.

Hon avslutade med att vända sig till medlemmarna i senaten, där hennes nominering kommer behandlas, och sa att hon ser fram emot att möta dem och hoppas att hon ska visa sig värdig deras stöd.

Som det ser ut nu kommer republikanerna få ihop majoritet bland ledamöterna i senaten för att få Barrett godkänd.

Publisert:

LÄS VIDARE