Protester efter beskedet: Inget åtal för dödsskotten

NEW YORK. En av tre poliser åtalas efter fallet då Breonna Taylor, 26, dog i en skottväxling.

Men inte för dödsskjutningen – utan för att ha framkallat fara för grannarna.

Guvernören har kallat in nationalgardet till Louisville och i natt sköts två poliser under protestkaos.

Myndigheterna i Louisville, Kentucky har förberett sig på våldsamma protester i staden efter onsdagens beslut av åtalsjuryn, där ingen av tre poliser åtalas för dödsskjutningen den 13 mars i år då Breonna Taylor, 26, dödades i sin lägenhet under en knarkrazzia som gick katastrofalt fel.

Breonna Taylor.
Breonna Taylor.

Poliser skjutna i protester

Guvernören har kallat in nationalgardet och ett stort antal poliser har slagit en ring runt staden. Inför utegångsförbudet kl 21 lokal tid (kl 03 svensk tid) fylldes gatorna med demonstranter. Och i takt med att mörkret föll blev ilskan i protesterna – och konfrontationerna med poliserna allt starkare.

Enligt CNN har skottlossning hörts på flera platser i Louisville. Maskerade demonstranter kastade föremål och tände eldar. Två poliser sköts under natten i centrala Louisville.

Poliserna ska ha skjutits när en stor styrka motade bort en folkmassa från området. Enligt källor till lokala medier ska flera poliser skjutits i kaoset. Dessutom ska två civila ha skjutits, varav en till döds, enligt uppgifter tidigt på torsdagsmorgonen.

Polischefen Robert Schroeder bekräftade under en kort pressträff vid 04-tiden att två poliser sköts under tumultet. Skotten föll när en stor styrka kallats till platsen för att ta hand om en oregerlig folkmassa. Poliserna vårdas på sjukhus i stabilt tillstånd. En misstänkt är gripen för skotten.

Sköts i polisrazzia

Breonna Taylor låg och sov tillsammans med pojkvännen Kenneth Walker i lägenheten i Louisville, Kentucky när polisen slog till mitt i natten. Det var en planerad knarkrazzia som slutade i dödsskotten.

Polisen möttes av skottlossning när de slog in dörren. De besvarade elden och Breonna Taylor sköts med åtta skott. Hon avled på platsen.

Poliserna utredde kvinnans ex-pojkvän som misstänktes för knarkförsäljning, men mannen befann sig inte i Taylors lägenhet vid tillfället. Man hittade inte heller några droger i hennes bostad.

Polis tar hand om en man under protester på onsdagen, efter beskedet om att en av tre poliser åtalas.
Polis tar hand om en man under protester på onsdagen, efter beskedet om att en av tre poliser åtalas.

Kenneth Walker som däremot sov i lägenheten var beväpnad med en pistol och har uppgett att han trodde att det rörde sig om ett inbrott. Han sköt ett skott mot ytterdörren som enligt polismyndigheten träffade en av poliserna i benet.

Demonstranter, politiker och kändisar har de senaste månaderna krävt rättvisa för Breonna Taylor, likt i andra uppmärksammade fall där svarta amerikaner dödats av polis.

Protester efter beskedet om att en av tre poliser åtalas.
Protester efter beskedet om att en av tre poliser åtalas.

Under onsdagen meddelade en åtalsjury att polis Brett Hankison, som ska ha avlossat de dödande skotten, åtalas för att ha avlossat sitt vapen på ett oansvarigt sätt. Han är misstänkt för att ha framkallat fara för andra eftersom tre personer i grannlägenheten var nära att träffas av skott. Hankinson har tidigare avskedats från myndigheten.

Ilska efter beskedet

Men det blev inget inget mordåtal som många demonstranter och familjen hoppats på.

”INGET för mordet på Breonna Taylor. Det är upprörande och stötande!”, twittrade Ben Crump, advokat för Taylors familj.

Enligt ombud för Kenneth Walker ropade polisen aldrig ut vilka de var när de tog sig in i lägenheten, vilket ska ha ökat sannolikheten att han verkligen trodde att de var attackerade av inbrottstjuvar.

Ingen av polisernas kroppskameror var påslagna för att fånga förloppet, likt i andra uppmärksammade fall det senaste halvåret, som för George Floyd och Jacob Blake. Därför har åtalet baserats främst på intervjuer med vittnen.

Trump nobbade fråga

De övriga två poliser som var inblandade i fallet hade rätt att försvara sig när de sköt tillbaka, konstaterar delstatsåklagaren Daniel Cameron under en presskonferens under onsdagen. Han meddelar också att de nu kommer utreda om delstatens polis bör förändra sättet de utför husrannsakningar på. Bland de tillåtna rutinerna har bland annat förfarandet med att slå sig in utan förvarning varit.

På en presskonferens under onsdagskvällen fick president Trump frågor om Taylor-fallet. Han svarade med att hylla delstatsåklagaren Daniel Cameron – och guvernören i Kentucky Andy Beshear för dennes beslut att kalla in nationalgardet inför de väntade protesterna.

– Detta kommer ordna sig, sa Trump.

Han lämnade kort senare pressrummet efter att ha ignorerat en fråga om han hade något att säga dem som är upprörda över Taylor-fallet.

Under natten har det också varit massiva protester med tusentals människor i New York, Washington DC, Portland och Atlanta som marscherat för Breonna Taylor.

 

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE