Belarus

Tichanovskaja: ”Lukasjenko gick i pension i dag”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Aleksandr Lukasjenko svors in som president i Belarus vid en hemlig ceremoni på onsdagen.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja reagerade starkt på hemlighetsmakeriet.

– Den så kallade installationen är såklart en fars. I själva verket gick Lukasjenko helt enkelt i pension i dag, säger Tichanovskaja.

Presidentinstallationer i Belarus brukar vara bombastiska evenemang. Men på onsdagen installerades Aleksandr Lukasjenko i en plötslig, hemlig ceremoni som president, för sjätte gången sedan 1994.

Detta sedan omfattande demonstrationer nu pågått i sex veckor sedan valet den 9 augusti, där Lukasjenko utropades till överlägsen segrare. Demonstranterna anser, precis som många västeuropeiska länder, att oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja orättfärdigt snuvades på valvinsten.

Alexandr Lukasjenko.

I en video, publicerad i Telegram-kanalen Pul Pervoj, sade Tichanovskaja:

– I dag försökte Lukasjenko genomföra en egen hemlig installation, utan folkets medverkan. Vi vet alla vad som pågår. Försöket ledde bara till att hans tidigare maktbefogenheter nu avslutats, för han fick inget nytt mandat från folket. Den så kallade installationen är såklart en fars. I själva verket gick Lukasjenko helt enkelt i pension i dag.

Tichanovskaja hävdade också att Lukasjenkos befallningar i fortsättningen är olagliga.

– Jag, Svetlana Tichanovskaja, är den enda ledare som det belarusiska folket har valt. Vår uppgift är nu att bygga det nya Belarus tillsammans, sade Tichanovskaja.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Svetlana Tikhanovskaya.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ett pytteland håller EU som gisslan

ÄMNEN I ARTIKELN

Belarus

Svetlana Tichanovskaja

Aleksandr Lukasjenko